Ki mit tud?

2020.03.19. 10:07

Meglepődött, amikor elolvasta az értesítőt

A jubileumi nyugdíjas Ki mit tud? középdöntőbe jutott fellépőire kikapcsolódás is vár, ha akarják.

Azért vetettem papírra ezeket a sorokat, mert ez a – számomra furcsa – árukapcsolás megyeszerte sok-sok nyugdíjastársamat is érinti. Egy Szegeden bejegyzett cég meghirdette ugyanis a X. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud és X. Országos Népek Tánca – Népek Zenéje Fesztivált. Ezt regionális elődöntők előzték meg, amelyre én is jelentkeztem (szólóének zongorával kategóriában, saját szerzeményem produkcióval), és így tettek sokan mások is: magánszemélyek, amatőr csoportok. Több héten át tartó felkészülés után elérkezett a megmérettetés napja.

Rendben lezajlottak az előadások, jó volt a hangosítás, a produkciókat zsűri értékelte. A műsorvezető arról tájékoztatott minket, hogy csak később, egyénileg értesítik majd a fellépőket, hogy továbbjutottak-e a középdöntőbe. Ezt furcsálltam, hiszen általában a vetélkedők végén, az utolsó előadás után a zsűri rövid időre visszavonul, döntést hoz, és kategóriák szerint közlik az eredményeket. Ebben az esetben nem így történt. Pár nappal később írásban kaptam, kaptunk értesítést arról, hogy továbbjutottunk, ahogyan arról is, hogy áprilisban, a fesztivál folytatásaként, háromnapos rendezvényprogramon vehetünk részt nem kevés pénzért, közel 30 ezer forintért. A szálláslehetőség, az étkezés igénylése, a kikapcsolódást szolgáló programok természetesen nem kötelezőek, a középdöntőt azonban a tervezet szerint a második napon, 15–20 óra között szeretnék megrendezni. A műsoridő egyéni fellépés esetén 5 perc, csoportoknál 10, az egyéb színpadi produkció és színjátszás kategóriában indulók maximum 15-15 percet kapnak; a nevezési díj egyéni szereplőknek fejenként 1000, csoportoknak 2000 forint.

Nem ez motiválta őket

Az üzleti fogás teljesen legális, azzal semmi bajom, csak hogy félő, így távol maradnak a programról azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak ennyi pénzt kifizetni az üdülési csomagért, mondván: ők nem ezért tanultak, gyakoroltak éneket, táncot, verset. Egyszerűen az motiválta őket, hogy bemutathassák a tudásukat, produkciójukat a kortársaiknak, hogy szórakoztassanak másokat, örömet szerezve ezzel önmaguknak is.

- Pásztor István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában