Kiállítás

2020.03.09. 10:57

Színes gyöngycsodák

Oncz Illésné kézműves gyöngyfűző ékszereiből nyílt kiállítás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Oncz Illésné szívesen viseli saját ékszereit

Fotó: Pusztai Sándor

– A gyöngyfűzés számomra terápiának indult, majd szerelem lett belőle – mondta el lapunknak az alkotó. – Tetszettek mások munkái, és úgy gondoltam, én is megpróbálom: a fülbevalókkal kezdtem, majd a bonyolultabb karkötők és nyakláncok, végül a teljes szettek következtek. Úgy vélem, hogy a gyöngy ékszerek mindig is öltöztettek, én is megpróbálok erre törekedni. Ha látok egy kirakatban egy szép ruhát, mindig elképzelem, hogy milyen gyöngyből fűznék hozzá kiegészítőt.

Fontos a türelem

Oncz Illésné elárulta, hogy a legelső mindig a tervezés egy kockás füzetben. A színeket és a mintákat is előre megszerkeszti, mielőtt hozzálátna az alkotáshoz, és kigondolja, hogy az ékszer milyen hosszú legyen, és milyen típusú gyöngyöket használjon fel.

– Minden szabadidőmet erre áldozom, nagyon szeretek alkotni – tette hozzá a kézműves. – A kedvenc ékszertípusom a gallér, illetve a csipkemintákkal is szívesen foglalkozom. Utóbbinál nem kell arra is figyelni, hogy kizárólag egyforma gyöngyökkel dolgozzunk, sőt: minél jobban eltér a méretük, annál jobban kiadja a csipkemintát.

Az alkotó szerint aki most szeretne belevágni a gyöngyfűzésbe, nyugodtan válogasson az olcsóbb alapanyagok között is, hiszen a csipkeminta példáján kiindulva nem minden típusú ékszerhez szükséges a legdrágább, legminőségibb gyöngyöket választanunk. Az alkotó elmondta, a kézügyesség mellett a türelem is elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki hosszú távon és eredménnyel fűzhessen.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában