Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.03.17. 20:00

Zárva tartanak a könyvtárak, olvasni is csak online lehet

Lassan bezárulnak a megye kulturális intézményeinek a kapui.

Egy ideig erre nem lesz lehetőség

Fotó: KM-ARCHÍV, Sipeki Péter

Egyre-másra kapjuk hírt a kulturális intézmények háza tájáról, hogy – a Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetet figyelembe véve, szem előtt tartva a lakosság érdekeit és a közegészségügyi szempontokat – létszámtól függetlenül sem tartják meg a hirdetett programjaikat.

Legutóbb a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központtól kaptunk friss értesítést arról, hogy elmaradnak a csoportfoglalkozások, a meghirdetett programok, nem tartanak tárlatvezetést, egyedül a rendezvényekre már megváltott jegyeket váltják vissza, ezenkívül az intézmény semmiféle formában nem látogatható. Mindez a tagintézményekre is vonatkozik. Az intézkedések természetesen visszavonásig érvényesek.

Szünetelnek a tanfolyamok is

Ugyanerről tájékoztatta lapunkat a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház is. Az intézmény az elkövetkező időszakban munkanapokon 8–16 óra között ugyan nyitva tart, ám ennek az egyedüli oka, hogy az épületben munkálatokat végeznek.

Az ügyfeleket arra kérik, hogy kizárólag telefonon és online levelezők igénybevételével érdeklődjenek, illetve tartsák a kommunikációt.

Átmenetileg itt is szünetelnek a tanfolyamok, a művészeti csoportok és a klubok foglalkozásai, és mivel az egészségnél nincs fontosabb, a kulturális intézmény rendezvényeiről is lemondhatnak a mátészalkaiak.

Nincs késedelmi díj

A bejelentők példáját várhatóan más megyei intézmények is követik majd. Már csak abban bíztunk, hogy könyvtárba járni, könyvet kölcsönözni azért még lesz módunk.

Meg is kerestük a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetőjét. Tomasovszki Anita igazgató lapunknak nem titkolt szomorúsággal a hangjában elmondta, hogy hétfőtől határozatlan ideig a megyei intézmény is zárva tart, ideértve a 6 fiókkönyvtárat és a 2 könyvtárpontot is.

A zárvatartás miatt a kölcsönzések automatikusan hosszabbítást kapnak, késedelmi díjat mostantól tehát senkinek nem számolunk fel. Rendezvényeket, csoportos foglalkozásokat nem tarthatunk, nehogy fertőzzük egymást

– hallhattuk.

Az igazgató hozzátette, hogy az online szolgáltatásukat szeretnék beindítani, ami azt jelenti, hogy elérhetővé kívánják tenni a katalógusaikat, a meglévő adatbázisukat, online formában segíteni szeretnének az irodalomkutatást végzőknek, a szakdolgozatukat vagy diplomamunkájukat készítőknek.

A dolgozók éppen ezért folyamatos háttérmunkát végeznek, pótolják az elmaradásokat, selejteznek, leltároznak, az önkölcsönző rendszer beindításához szükséges RFID-­címkéket tesznek a könyvekbe.

Friderikusz Sándor nemrég a könyvtárnak adományozta a többezres könyv­állományát, ezt is most fogják feldolgozni.

Hasonlóképpen jár el Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár, ott is életbe lép az automatikus kölcsönzéshosszabbítás, és szükség esetén a kért dokumentumokat digitálisan megküldik.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában