A kétnyelvűség fontossága

2020.04.29. 08:54

Ajándék, ami lehetőségeket is kínál

A kétnyelvűség előnyeire hívja fel a figyelmet Páll Fatime projektje.

SZAPáll Fatime

Forrás: KM-archív

Több mint négy évvel ezelőtt, 2015 őszén írtunk először lapunk hasábjain Páll Fatiméről, sikerei kapcsán pedig azóta is folyamatosan beszámolunk a kállósemjéni hölgyről. Fatime a nagykállói Korányi Frigyes-gimnáziumban érettségizett, majd a Nyíregyházi Főiskolán diplomázott, hosszú ideje Kölnben él, a kint töltött évek alatt pedig megtalálta azt, ami boldoggá teszi: könyveket ír, nemrégiben pedig új projektbe kezdett, hogy felhívja a figyelmet a kétnyelvűség előnyeire.

SZAPáll Fatime
Fotó: KM-archív

Az első könyve a Kis világ – Kleine Welt volt, amely öt történetet tartalmazott magyarul és németül azokról az emberekről, akik segítették a beilleszkedésben, a következőben – ez volt az Én és a sárkányaim – Ich und meine Drachen – sárkányos történetek szerepeltek.

Munka mellett elvégzett egy féléves írói tanfolyamot, és több történeten is elkezdett dolgozni. Az egyik bekerült egy német német kiadó karácsonyi antológiájába – az volt az első kisebb sikere a német kiadóknál.

Ezen annyira fellelkesült, hogy írt egy mesekönyvet: a Vili kalandjai – Willis Abenteuer a korábbiakhoz hasonlóan két nyelven íródott, a különlegessége pedig az, hogy az illusztrációkat is Fatime készítette. A könyvet megvásárolta egy német kiadó, ráadásul Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa meghívására vendégelőadóként részt vehetett a düsseldorfi irodalmi napokon. Fatime nemrégiben elindította a Mesék határok nélkül című kétnyelvű (magyar és német) olvasó- és meseíró projektet, melyben magyarországi kéttannyelvű iskolák vesznek részt – más intézmények mellett a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium is.

– A projekt egyik célja a kétnyelvűség erősítése, hiszen ez egy ajándék, ami számos lehetőséget kínál – ennek tudatosítása, és továbbadása igen fontos feladat – mondta lapunknak. – Korábban sokan úgy gondolták, hogy két nyelv megtanulása túlterheli a gyerekeket, a mai tudományos kutatások viszont azt bizonyítják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha a feltételek megfelelőek, a gyermeknek jobb lesz a nyelvérzéke a kétnyelvűség révén. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, alapfeltétel a gyerekek támogatása, erre például kiváló módszer, ha rendszeresen hangosan olvasunk nekik és beszélgetünk velük az olvasottakról – ez a technika megkönnyíti a második nyelv tanulását. Nagyon fontos, hogy pozitívan álljunk a kétnyelvűséghez, hiszen az anyanyelv és a megtanult nyelv mindenki identitásának fontos része. Ha ezt megtagadjuk vagy figyelmen kívül hagyjuk, olyan, mintha kizárnánk a gyerek vagy fiatal személyazonosságának egy részét. A kétnyelvűség illetve az idegen nyelvek tanulása remek dolog, ezt kell erősítenünk a fiatalokban. Az ezt középpontba állító projektbe, amit a Németországi Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogat, öt olyan magyarországi általános- és középiskolákat vontunk be, ahol a német nyelvet tanítják, vagy ahol a német nyelvet második nyelvnek/anyanyelvnek tekintik. Online workshopon ismerkedünk meg a történetírás lépéseivel, majd online műhelymunka keretén belül meséket, fantáziadús történeteket írunk, s azokhoz illusztrációkat készítünk. A projekt végén a résztvevő iskolák és diákok szereplésével kiadunk egy kétnyelvű kötetet, amelyben hangsúlyozzuk a kétnyelvűség fontosságát: azt, miért olyan különleges, hogy képesek vagyunk beszélni, írni, olvasni és megérteni a magyar és német nyelvet? Két iskolában már megvalósult a projekt, amelynek nagy sikere volt: negyven diák vett ezeken részt, született 25 történet és 44 illusztráció. Visszajelzésként kaptam pár e-mailt a fiataloktól, és kiderült, hogy sokukat motivált a részvétel, sőt volt olyan diák is, aki annyira belejött az írásba, hogy a projekt alatt írt meséjét egy meseíró versenyre is elküldte – mesélte lapunknak Fatime.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában