Két ohel

2020.06.05. 12:00

A jesivában tanítottak, zsinagógát is építettek

Lózsy Tamás, a Magyarországi Autonóm Or­thodox Izraelita Hitközség levéltárának munkatársa tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy kiknek őrzi örök álmát a nyírtassi zsidó temetőben található két ohel, vagyis a két sírboltépület.

A kisebbik, második ,,ohel” (sátor) belülről

Híveket gyűjtött maga köré

– A zsidó temetőben fekszenek a falu nagy rabbijai, a nyírtassi haszid közösség „ősatyái”: Mesulam Feis és fia, Elimelech Lőwy rabbik. Sírjaik fölé híveik épületeket emeltek, ahol a rabbik és feleségeik egymás mellett nyugszanak. Mesulam Feis Lőwy rabbi 1821-ben született Josefsdorfban és 1873-ban halt meg Nyírtasson. A nyírtassi évei alatt a rabbi jesivát alapított, tanítványokat és híveket gyűjtött maga köré, és lett a tassi haszid irányzat dinasztiaalapítója. A halála után egyik veje, Joszef Hálévi Rottemberg (1853–1911) követte a rabbiszékben, amit 1882-ben átadott Mesulam Feis fiának, Elimelech Lőwynek, aki 1867-ben született. A rabbisága idején épült fel Nyírtass új zsinagógája, tevékenysége eredményeként az egész nyírtassi zsidó közösség a haszidizmus felé fordult. 1942-ben hunyt el.

A kisebbik, második ,,ohel” (sátor) belülről

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában