Programok

2020.07.11. 09:46

Irodalom és zene a villában

Hosszú kényszerszünet után az élet végre újra beköltözik a nyíregyházi Bencs-villába.

Hosszú idő után Háy János lesz a villa első vendége

Forrás: MW

Fotó: Zsedrovits Eniko

A programok négy hónap után a Többszemközt sorozattal folytatódnak, melynek vendége Háy János József Attila-díjas magyar író, költő, festő, illusztrátor, könyvkiadó-alapító lesz július 21-én, kedden 19.30-tól.

Karanténnapló

A közkedvelt írók közé sorolt Háy termékeny alkotó, gyakori szereplője különféle esteknek, rendszeresen kérnek tőle interjúkat. Mégis – vagy éppen ezért – az újszülöttnek minden vicc új mondás alapján a házigazda Kováts Dénes megpróbálja körbejárni, bemutatni, ki is tulajdonképpen az a Háy János.

Szó lesz versről és drámáról, zenéről és regényről, illusztrációkról és karanténnaplóról, s arról is, nehéz volt-e az út Vámosmikolától Budapestig.

Egy héttel később, július 28-án este fél nyolctól egy különleges páros, Harcsa Veronika és Márkos Albert varázsolják el a Bencs-villa közönségét. A duó több ízben dolgozott együtt filmek és kortárs tánc­előadások zenéjén, és együtt készítettek lemezt Kassák Lajos verseiből. A 40. Magyar Filmszemlén a legjobb filmzene díját nyerték el. Az esten válogatást hallhatunk eddigi közös munkáikból.

Az énekesnő nevéhez számos szerzői album mellett vers­lemezek is kötődnek. A Művészetek Völgyében 2014 óta saját udvart vezet, folyamatosan turnézik, több mint harminc országban lépett fel eddig. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Erik Truffaz, Enrico Pieranunzi és Kris Defoort. Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Klasszikus zenészi pályafutása a kilencvenes évek elején ért véget, 1993 óta Magyarországon él, improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik.

Mindkét programra érdemes még időben beszerezni a jegyeket a Móricz Zsigmond Színház szervező- és jegyirodájában, hétköznaponként telefonon a 42/507-006-os és a 20/233-2926-os számok valamelyikén, személyesen a Bencs-villában vagy online a www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html oldalon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában