Esze Tamás

2020.07.21. 08:15

Kiváló kuruc hazafi volt

A brigadéros megpróbálta szétválasztani a verekedőket, dulakodás közben ölték meg.

„Soha el nem felejtjük, s inkább emlékezetben tartjuk Esze Tamás hűségét”

Forrás: KM-reprodukció

1708-ban az „Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje” nem hozott örömöt a kuruc hadseregnek. Balassi Bálint szép verse hiába dicséri a megújuló békés tavaszt, a kurucok nyitrai táborában a pünkösdi istentisztelet után az egyházi ünnepet semmibe véve két kuruc csapat, talán felekezeti vita miatt, ádázul összeverekedett. A konfrontáció Czelder Orbán és Esze Tamás ezrede között kezdődött.

A hevességre utal, hogy végül kartácstűzzel tudták szétválasztani a felbőszült kurucokat. Az összecsapás áldozata lett a magyar hadsereg egyik legértékesebb főtisztje, a tarpai Esze Tamás brigadé­ros.

A kiváló kuruc hazafiról a szabadságharc után költött „A szegénylegények éneke” című szomorú dal szerint szegénylegény volt Esze Tamás. Nos, valójában a módos jobbágyok közé tartozott, írni, olvasni is tudott. A szatmári császári kommendáns így jellemezte: „gonosz volt és ravasz, több nyelven beszélt, és jól értett az útlevelek és egyéb iratok hamisításához”. Közismert, hogy jelentős szerepe volt a szabadságharc elindításában. Személyesen is tárgyalt Rákóczival, először ezredesi rangot kapott, majd 1708-ban a nagyságos fejedelem brigadérossá léptette elő. Katonai szervezőmunkája is kiemelkedő volt.

„Soha el nem felejtjük, s inkább emlékezetben tartjuk Esze Tamás hűségét”
Fotó: KM-reprodukció

Ma más veszély fenyeget

Rákóczi és Esze Tamás személyes érdeme, hogy türelmes meggyőződéssel, méltányos magatartással példát mutattak a társadalmi, felekezeti ellentétek áthidalásában. A brigadéros korai halálát is a megegyezésre törekvés okozta: beavatkozott a tömegverekedésbe, és megpróbálta szétválasztani a verekedőket, egy elvakult hajdú dulakodás közben ölte meg. A nagyságos fejedelmet nagyon megrázta az egyik legjobb tisztjének halála, így emlékezett róla: „Soha el nem felejtjük, s inkább emlékezetben tartjuk Esze Tamás hűségét.” Szelleme azokat az utódokat élteti, akik a megrögzött ellentéteket, a gyűlöletet képesek félretenni egy igazságosabb, szebb jövő érdekében. Napjainkban nincs háború, viszont az életünket most is veszély fenyegeti, ezért a magyar állampolgárok többsége a politikában is hasonló gondolkodású vezetőket szeretne látni.

- Dr. Erdélyi Iván -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában