Nyíregyháza

2020.07.17. 16:39

Tavaszi szél, ami örömet áraszt

Az ismert népdal legújabb változata szívet melengető alkotás, ami örömet csempész a mindennapokba.

Kosik Anita

Fotó: színház

A tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt szinte mindenki ismeri, számos feldolgozása is napvilágot látott már, de az, amelyben több mint negyvenen éneklik egy-egy részletét, és amelyben Freddie Mercury is helyet kap, valódi kuriózum! A videó a karanténidőszak alatt készült, hogy összehozza azokat, akik a járvány miatt nem találkozhattak egymással.

Művészként ez is a feladata

– Szívmelengető pillanat volt, amikor befejeztük, és mindenki, aki látta, azonnal megszerette – mondja G. Kosik Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze a produkcióról, aminek az ötlete egy régi ismerőse fejéből pattant ki, és aminek az elkészítésében oroszlánrészt vállalt.

– Büky Dorottya, a Feldmár Intézet igazgatója keresett meg azzal az ötlettel, hogy készítsünk egy olyan alkotást, amiben többen énekelnek együtt – azonnal igent mondtam, mert azt gondolom, művészként fontos feladatunk felvállalni olyan projektek megvalósítását, amelyekkel, legyünk éppen könnyű vagy éppen nehéz időszakban, örömet csempészhetünk az emberek mindennapjaiba.

Olyan művet kerestünk, amit mindenki ismer, ezért esett a választásunk erre a dalra, az éneklésre pedig mindenki lehetőséget kapott, aki jelentkezett a felhívásunkra

– mesélte Anita, aki nem titkolja, az együtt éneklés technikai kivitelezése kezdetben nem volt problémamentes.

– Azért, hogy minden tökéletes legyen, beszéltem zenészekkel, kórusvezetőkkel, hangmérnökökkel, de a legnagyobb segítségemre Sirkó Eszter volt, aki a zenei alapot készítette, az elkészült anyagot Dicső Dorka vágta meg, én pedig, amellett, hogy koordináltam a feladatokat, fuvoláztam is – nagyon régen játszottam már a hangszeren, de Eszter sokat javított a hangzáson, amiért ezúton is jár neki a köszönet. Amikor már tudtuk, hogy kik vesznek részt a közös alkotásban, pontos leírást adtam arról, kinek mi a dolga, folyamatosan tartottam a kapcsolatot a résztvevőkkel, és nagyszerű érzés volt azt tapasztalni, hogy mindenki óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és a tudása legjavát nyújtotta: voltak, akik napokig készültek a néhány másodperces produkcióra.

– Végignéztem a visszaküldött anyagokat, és tudtam, hogy bizonyos jelenetek kihagyhatatlanok: ilyenek voltak egy anya és lánya gyönyörű pillanatai, vagy az egyik kedves ismerősöm produkciója: ő dínójelmezbe bújva, a fürdőszobában énekelte fel a saját dalrészletét, és nem lehetett nem beszerkeszteni Freddie Mercuryt, aki a Queen 1986-os budapesti koncertjén magyarul énekelte el a dalt, a részlet Tomi – Gulácsi Tamás, Anita férje, a nyíregyházi színház művésze – kérésére került bele a produkcióba.

Időnként lehet lazítani

Anita, amikor elkezdték a munkát, kitűzött maga elé egy dátumot: azt szerette volna, ha anyák napjára elkészülnek a videóval, de végül a tavasz utolsó napjára fejezték be – mint mondja, közben rájött, hogy akkor sincs semmi baj, ha kicsúsznak a határidőből.

– Hosszú évek óta nagyon szigorú időbeosztás szerint élek, hiszen a próbákhoz és az előadásokhoz kell igazítani az életemet, de most megtapasztaltam, időnként lehet egy kicsit lazítani. A munka során kiderült, hogy sokkal gyorsabban és jobb minőségben készülnek el a dolgok, ha nem siettetjük őket, de arra is rájöttem, hogy a telefonálás nem is olyan rémes, mint ahogy eddig hittem – mesélte nevetve Anita, aki imádta a karanténidőszakot.

Fontos ügyek

– Tomival sokat beszélgettünk, esténként sétáltunk, és én nagy örömmel önkénteskedtem. Egyrészt egy idős hölgy társalkodónője lettem az Otthon sem vagy egyedül kezdeményezés önkénteseként, illetve alkalmi munkássá váltam a Nyíregyházi Kosár Közösségben.

Én hiszek a munkában, és többek között azért is örülök a Tavaszi szél sikerének, mert korábban is nagyon sok ötletem volt, de nem igazán tudtam ezeket maradéktalanul végigvinni, ezt most viszont igen.

– Rájöttem, hogy sok olyan fontos ügy van, ami mellé jó szívvel oda tudok állni: ilyen a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének munkája is. Ezek révén részt vehetek olyan kreatív folyamatokban, amelyek nemcsak engem gazdagítanak, de egy-egy közösséget is előrébb visznek, és ezt megélni óriási sikerélményt ad.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában