Zsúfolásig megtelt a terem

2020.08.05. 10:53

Felavatták a jubileumi emléktáblát

Tizenöt művész negyven alkotása látható a falakon.

Boncsér Árpád szobrászművész alkotásával a jubileumi eseményen, Tiszadadán

Forrás: IFJ. KOVÁCS GÉZA ARCHÍVUMA

Nem kisebb dolog miatt gyülekeztek a meghívott vendégek az elmúlt szombaton Tiszadadán, Almási László festőművész parasztházának udvarán, mint hogy részesei legyenek egy 20 évvel ezelőtti kezdeményezés, a Holló László Alkotótábor tiszteletére készült nagy méretű emléktábla felavatásának ünnepségén. Amint a vendégek helyet foglaltak a Holló László festőművész születésének évében, 1887-ben épült parasztház árnyas diófája alatt, kezdetét vette a bensőséges hangulatú ünnepség. Fodor Demeter alpolgármester átadta a távol lévő Mizser Zsolt polgármester üdvözletét, majd beszédében kiemelte a kultúra és a művészetek fontosságát, és hogy az alkotótábor fontos szerepet játszik a község életében.

Boncsér Árpád szobrászművész alkotásával a jubileumi eseményen, Tiszadadán
Fotó: IFJ. KOVÁCS GÉZA ARCHÍVUMA

Patronáló tevékenység

Ezt követően Kovács Géza közművelődés-szervező emlékezett meg az elmúlt húsz év nyarairól, a táborok különleges hangulatáról, eredményeiről. Ezután a tábor állandó szakmai vezetője, házigazdája, Almási László vette át a szót. A festőművész személyes emlékei mellett köszönetét fejezte ki a község jelenlegi és korábbi polgármestereinek és képviselő-testületének mindazért a segítő, pártoló, patronáló tevékenységért, amely hozzájárult ahhoz, hogy a tábor megérhette a huszadik évet. A méltató és emlékezőbeszédek sorát Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója zárta, aki elmondta, mindig szívesen megy Tiszadadára, ahol pezsgő kulturális élet van, amelyben nemcsak jelen van az ember, de otthon is érzi magát a Tisza-parti községben. Ezt követően Tiszadada alpolgármestere, a házigazda Almási László festőművész és Boncsér Árpád szobrászművész, valamint a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör elnöke, Rátkai Zsuzsa grafikusművész leleplezték az emléktáblát az alkotóház falán.

A taps és a gratulációk elhangzása után a megjelentek fejet hajtottak Holló László festőművész és fogadott unokája, a művészetek mecénása, Tiszadada díszpolgára, prof. dr. Ujváry Zoltán emléke előtt, majd elindultak a közösségi házba, hogy részt vegyenek a festőtábor jubileumi kiállításán.

Zsúfolásig megtelt a terem

Nemcsak alkotásokkal, de érdeklődőkkel is zsúfolásig telt meg a közösségi ház kiállítóterme, ahol a község alpolgármestere mellett Rátkai Zsuzsa grafikusművész ünnepi gondolatait is meghallgathatta a közönség. A jubileumi tárlat szeptember közepéig tekinthető meg a közösségi házban – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező.

Vendéglista

A nagy Holló-kultuszhelyszíneken (így Kiskunfélegyházán, Debrecenen és Tiszadadán) kívül érkeztek még művészek Szentendréről, Sopronból, Arnótról, Hajdúszoboszlóról, Mikepércsről, Miskolcról, Mályiból és Nyíregyházáról is. A kiállításon szereplő negyven műalkotás készítői Almási László, Horváth Péter, Dugas Erika, Fábián Katalin, Rádi András, Rátkai Zsuzsa, Dulity Kálmán, Mezei Sándor, Boncsér Árpád, Sáriné Pócsik Valéria, Fehér Csaba, dr. Bobula Zsuzsanna, Kovácsné Botrágyi Mónika, Treszkainé Tarnai Enikő, Harsányi Tiborné.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában