Rippl-Rónai

2020.10.21. 13:58

A festők Szindbádja megérkezett Nyíregyházára (fotók)

A most leszállítottakkal együtt minden Rippl-Rónai-kép bekerült a Jósa András Múzeumba.

Fotó: Sipeki Péter

Már tudjuk a megnyitó idejét – november 4-e –, a képek számát – összesen 160 remekműben gyönyörködhetünk majd –, és alighanem mindenki sejti, ismét igazi szenzációt jelent Nyíregyháza kulturális életében. Természetesen a Jósa András Múzeum Rippl-Rónai kiállításáról van szó.

Ahogy a címben is jeleztük, a festők regényes életű Szindbádja, Rippl-Rónai József szimbolikus értelemben szerdán végérvényesen „megérkezett” Nyíregyházára, a beígért anyag eddig hiányzó 48 festménye is a Jósa András Múzeum falain belülre került. Jöttüket élénk sajtóérdeklődés fogadta, és ahogy a zárt terű, klimatizált tehergépjármű ajtaja feltárult, áhítattal nézhettük, hogyan kerülnek elő a mester – gondosan becsomagolt, buborékfóliába burkolt – kisebb nagyobb műalkotásai.

– Ezeket a Szépművészeti múzeumból, és az 1919-ben alapított Ernst Múzeumból (ma Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) kaptuk. Az Antal-Lusztig magángyűjtemény, a Kaposvári Múzeum, illetve magángyűjtők kincsei pedig már korábban megérkeztek hozzánk, és a megyei hatókörű városi múzeumainkban őrzötteket is bemutatjuk – mondta el lapunknak dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató, aki büszkén ecsetelte, hogy ilyen nagyszabású, több magángyűjtő bevonásával létrehozott tárlatot még sehol nem rendeztek. A tárlat jelentőségét jól mutatja, hogy a kiállítási anyag 4 milliárd forintos biztosítási értéket képvisel.

A képeket – amelyek gondos átadás átvételen esnek át az érkezéskor és a távozáskor is – két hétig a kiállítóterekben akklimatizálódnak, hogy szokják a környezetet. Ezt megelőzően a restaurátorok gondosan megvizsgálták, hogy nincs-e rajtuk sérülés. A pandémia miatt egyszerre sajnos csak 75 látogató tartózkodhat a múzeumban – termenként maximálisan 25-25 –, éppen ezért az érdeklődőknek regisztrálniuk kell a múzeum honlapján. Ám a kiállítást március 31-ig alighanem több tízezer néző így is megtekintheti majd.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában