Népmese

2020.10.09. 11:35

Emlékezés Benedek Elek dédunokájára

– Ha egy kicsit más módon is, de megünnepeltük névadónk, Benedek Elek születésnapját, a magyar népmese napját. Az idén szomorú volt ez az esemény, hiszen tavaly, súlyos betegségben elhunyt Lengyel Judit, Benedek Elek dédunokája, aki korábban többször látogatott el iskolánkba – közölte Dezső Józsefné, a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola intézményvezetője.

Benedek Elek a kálmánházi iskola névadója

Forrás: Iskola

– Lengyel Judit 1999 óta volt iskolánk és a kétévente megrendezett Benedek Elek mesemondó versenyek állandó vendége. A dédunoka mindig szívesen jött hozzánk, önzetlenül segített a szervezésben, szívén viselte Benedek Elek hagyatékának és emlékének ápolását. Dédapai örökségként kapta a mesék szeretetét, s ehhez még hozzájárult szüleinek, Lengyel Dénes irodalomtörténész és Kovács Ágnes néprajz- és mesekutató munkássága is. Mindig örömmel hallgatta a gyerekeket, szeretett köztük lenni. Új mesekönyveket, kiadványokat ajándékozott a versenyzőknek, hogy legyen miből válogatni a következő alkalomra. Két éve még a zsűri elnökeként adta át a díjakat, és ebben az évben folytattuk volna ezt a hagyományt, de Judit néni már nem tudott eljönni. Benedek Elek szülőfalujában, a székelyföldi Kisbaconban helyezték örök nyugalomra. Hiányozni fog. Szeretettel emlékezünk rá mi, az iskola dolgozói, diákjai, mindazok, akik ismerték.

Benedek Elek a kálmánházi iskola névadója
Fotó: Iskola

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában