Nyíregyháza

2020.12.16. 08:42

Már elérhető a Seuso-kincsek virtuális tárlata

A 3D-s technológiának köszönhetően néhány lelet szinte kézbe vehető.

KM

Az év kulturális szenzációja Nyíregyházán kétség kívül a Jósa András Múzeum Seuso-kiállítása volt 2018-ban. A késői római császárkor egyik legjelentősebb kincsleletét bemutató tárlatnak három hét alatt több mint 22 ezer látogatója volt.

Mintha ott lennénk

A napokban felkerült a Magyar Nemzeti Múzeum honlapjára a kiállítás teljes anyaga: az ingyenes virtuális tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyak mindeddig sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg. A Seuso-kincs – Pannónia fénye című online látogatáson úgy járható be a kiállítás területe, mintha valóban jelen lennénk a múzeumban, emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését.

Néhány leletet olyan aprólékosan és nagy felbontásban digitalizáltak, hogy a 3D technológiának köszönhetően az ünnepi lakomakészlet darabjai szinte kézbe vehetők. A virtuális tárlat látogatói megcsodálhatják a Seuso-kincs ezüstedényeinek izgalmas formavilágát és az ókori ezüstművesek részletgazdag díszítőművészetét – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum ajánlójában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában