Nyíregyháza

2021.01.11. 18:19

A múlt értékeit őrzik

A hagyományok, a népszokások megőrzése és folytonossága érdekében fontos, hogy a fiatalok ismerjék a régmúlt idők jeles napjait, mint például a busójárást, a Márton-napot vagy a lucázást.

KM

Megismerkedtek a busójárással is a diákok | Fotó: alapítvány

Éppen ezért a Nemzeti Tehetség Program segítségével még 2019 szeptemberében elindított egy programot a Nyíregyházi Ridens Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjainak az Akadálymentes Tanulásért Alapítvány.

Mint a 2009 óta működő civil szervezet kuratóriumának elnöke, dr. Molnárné Zsalutkó Mária lapunknak elmondta, a jeles napok és népszokások mellett a fiatalok megismerkedtek a népi kézművességgel, a különböző tájegységek viseleteivel és gasztronómiai sajátosságaikkal is, s ebbe a sokszínű és érdekes programba bevonták a Kárpátalján élő magyar nemzetiségű fiatalokat is.

A tehetségközpontú foglalkozásokon felelevenítették a magyarság népi hagyományait és ünnepeit az oktatási intézmény lelkes tanulói. A szakköri foglalkozásokon volt többek között körmönfonás, csipkeverés, szabás, varrás, szűrrátét-, kucsma- és ködmönkészítés, valamint hímzés és horgolás. A projektet szereplések, filmvetítések, játékok, kirándulások tették teljessé.

Ajándék a határon túlra

Az Akadálymentes Tanulásért Alapítvány a kárpátaljai Borzsovai Általános Iskolának egy olyan csomagot is küldött, amelyben Ridens tanárai és diákjai által készített népviseletek voltak, hogy ezzel is segítsék a határon túl élő magyar hagyományok ápolását, megőrzését, fenntartását.

Megismerkedtek a busójárással is a diákok | Fotó: alapítvány

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában