Vásárosnamény

2021.01.22. 10:02

Huszonöt éve alakult meg a Szená-Torok

A napokban beszámoltunk arról, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tud az énekkaraival – a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskarral és a Vásárosnaményi Férfikarral – próbálni a Iványi Tamás karnagy.

MML

Csakhogy a Bereg fővárosában élő művésznek van egy harmadik énekkara is, a Szená-­Torok, ami a magyar Országgyűlés képviselőinek énekkara.

Búcsúzás az egyik alapítótól

A pandémia miatt ezzel a kórussal sem próbálhat immár hónapok óta, pedig az együttes egy jeles jubileumot szeretne megünnepelni ebben az évben: novemberben ünnepli majd a megalakulásának 25. évfordulóját. Mint Iványi Tamás karnagy egy emlékezésben leírta, 1996-ban – akkor ő az SZDSZ színeiben volt országgyűlési képviselő – „heten, hét irányból, de csaknem egyszerre éreztük úgy, hogy megkísérelhetnénk valamiféle harmóniát teremteni egy politikai közösségben, ahol azt láttuk, hogy valami miatt »elbeszélünk egymás mellett«. Persze, mindenki úgy érzi, hogy igaza van, de a mondanivaló mégse áll össze egységes egésszé. Sőt… Ha az összhang megteremtésére politikai értelemben nincs esélyünk, akkor valami mást kell kitalálni. Erre az összhangra éhes képviselők várták nótás kedvű társaikat, amikor alakuló összejövetelünket tartottuk, mi heten. Az első próbán az érdeklődő újságírók is többen voltak nálunk, de aztán egyre többen hittek abban, hogy mégsem olyan idegen a politikától az összhang, és gyarapodott létszámunk”.

– A Szená-Torokkal az utolsó fellépésünk tavaly nyáron volt, amikor az alapító tagunk, Kósáné Kovács Magda temetésén énekeltünk. A Szená-Torok megalapításának évfordulója ősszel lesz, reméljük, már meg tudjuk ünnepelni a parlamentben egy jótékony koncerttel.

Állami gondozott ifjaknak

– Ez a kórus csak jótékonysági rendezvényeken szerepel. A húszéves évforduló alkalmából is jótékonysági koncertet szerveztünk, amelyre állami gondozott gyermekeket hívtunk meg. Vendég előadóművészek is voltak, a jó ­hangulatú születésnapot nagyon élvezték a gyermekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában