mozikvíz

2021.01.29. 07:26

Ketten a dobogó tetején

A mostani győzelem még inkább meghozta a kedvét a versengéshez a Mozikvíz két legjobbjának.

MJ

Fotó: Pusztai Sándor

A napokban hirdették ki a 2020-as mozis kvízjáték végeredményét Nyíregyházán, s mivel két versenyző is akadt, akik közül senki nem tudott a másik fölé kerekedni, a szervezők páros győztest hirdettek. Egyikük, Benke Márk nem először mondhatja magát dobogósnak, volt már fél pont lemaradással második, majd egyedüli győztes, és bár ezúttal emberére akadt, a csúcsról letaszítani most sem lehetett.

Nyerni idegen terepen

– Azért nem lettem Mozi­kvíz-függő, a kihívás viszont igencsak pörgeti az agyamat, és élvezem – vallotta.

– Korántsem voltam biztos a sikerben, mivel a kérdések a sorozatokra fókuszáltak, én pedig inkább a mozi világában vagyok képben. Először azon lepődtem meg, hogy az élre kerültem, aztán azon, hogy lesz pluszforduló is, mert kemény ellenfelem akadt. Három pluszkérdést kaptunk, beleadtam apait-anyait – magyarázta. Valóban, a végén mindketten biztosra mentek, az egyik feladat kapcsán például – amelynél kastélyhelyszínek közül kellett kiemelni a kakukktojást – olyan részletekbe is belementek, amire még a kérdések összeállítója sem gondolt.

Márkról megtudtuk, hogy a felnőttképzésben dolgozik, és él-hal a moziért. Bő két éve szisztematikusan feljegyzi, mivel töltötte az idejét, így kiderült, hogy tavaly például 451 filmet, azon belül negyven sorozatot „fogyasztott el”.

– Korábban DVD-ket gyűjtöttem, imádom a retrót, és örülök, hogy divatba jönnek az olyan lemezek, amelyeket VHS-dizájnú tokba tesznek. Nemrég egy miskolci kölcsönzőből beszereztem egy gyűjtői minőségű Dirty Dancing VHS-kazettát, amiben még a kölcsönzői kulcs is benne volt. Az ízlésem szerint legyen tehát minden klasszikus, életszagú, mellőzze a digitálisan létrehozott látványt, és hozza vissza a régi zsánerek hangulatát, mint legutóbb az új Szárnyas fejvadász – szögezte le búcsúzóul.

Vissza a múltba

Utolsó körös kihívóját, Szilágyi Mártont telefonon értük el. A szintén nyíregyházi, de Budapesten élő iskolai pszichológus már a kezdetektől Mozikvíz-rajongó lett – s mint állandó versenyzőnek, minden évben elküldik neki az új kérdéseket.

– Sajnos eddig rendre alulmaradtam, és most sem fogadtam volna magamra, mivel nem vagyok kimondott sorozatfogyasztó. Ebből a típusból is inkább a régieket, a Taxit vagy a MASH-t szerettem. Mi tagadás, nosztalgikus, szentimentális alkat vagyok, az én szememben a mozi aranykora az 1930-as évektől a 1970-es évekig tart Coppolával, Scorsesével, a film noirral, a Casablancával vagy az Elfújta a széllel. Azért persze tisztelet a későbbi kivételeknek. Quentin Tarantinót például szeretem, ezért is örültem a róla szóló ajándék könyvnek – sorolta. Egyébként Márton is az olyan ritkaságokra vadászik – ilyenek a régi jakuzafilmek –, amelyek nehezen elérhetők. Nem véletlen, de az újabb alkotások közül is Paul Thomas Anderson Beépített hiba című 2014-es, az 1970-es évek Los Angelesébe repítő moziját képes többször megnézni. Azt azért elismerte, hogy a kvíznek köszönhetően olyan ígéretes, mai sorozatok is megnyerték a tetszését, amikre amúgy föl sem figyelt volna.

Borítókép: Drabancz M. Róbert és Mészáros Szilárd igazgató adták át Benke Márk könyvjutalmát | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában