színház

2021.01.06. 17:30

Új impulzusok, friss játékkedv

Háromszor választották a Kelet színészének, ettől az évadtól egy fővárosi színház társulatát erősíti.

KM

Forrás: József Attila színház archívuma

Horváth Sebestyén Sándor neve ma is ismerősen cseng a nyíregyházi színházrajongók körében. A színész 2008-tól 2019-ig volt tagja a Móricz Zsigmond Színház társulatának, s olvasóink szavazatai alapján háromszor nyerte el lapunk elismerését, a Kelet Színésze díjat. A népszerű művész 2020-ban szerződött a budapesti József Attila Színházhoz, ahol a csonka évad ellenére már két sikeres bemutatót tudhat maga mögött. Nemrégiben a Fidelio készített vele interjút.

Az utcán is megállították

Horváth Sebestyén Sándor többek között arról beszélt, hogy érezhető a különbség a vidéki és fővárosi színészek, valamint a közönség kapcsolatában. Mint mondta, ez abból is fakadhat, hogy mivel még csak másfél éve él Budapesten, az ottani publikum nem ismeri annyira, mint a nyíregyházi.

Elárulta, hogy itt az utcán is sokszor megszólították, hogy elmondják neki, mennyire szeretik.

Szóba került az is, hogy míg vidéken egy előadást húsz-harminc alkalommal játszanak, majd új darabot kezdenek próbálni, addig a budapesti színházak művészei sokszor hosszú évekig is visznek egy-egy szerepet. A kérdésre, hogy melyik játékforma áll hozzá közelebb, a színész elmondta: még nem tapasztalta meg, milyen évekig játszani egy darabot, de biztos benne, hogy nehezebb egyre több és több szerepet fejben tartani. „Ugyanakkor a vidéki játékformánál nagyon furcsa érzés az, hogy a rengeteg belefektetett munka jobb esetben is harminc előadást ér meg, aztán el kell temetni” – tette hozzá.

A nyíregyházi teátrum társulatának egykori tagja arról is mesélt, hogyan élte meg a munkájában bekövetkező változást. Horváth Sebestyén Sándor elárulta: az új emberek és impulzusok új lendületet és friss játékkedvet hoztak az életébe, fiatalító hatással vannak rá. Bár mindig könnyen illeszkedett be egy új közösségbe, ehhez minden esetben a fogadóközeg nyitottsága is kellett.

Túl két premieren

A művész két premiert tudhat maga mögött a József Attila Színházban: az egyik a 9-től 5-ig, a másik az Amadeus. A két, merőben eltérő előadás próbafolyamatáról szólva kifejtette: „A rendezők személyéből, illetve a különböző műfajokból fakadóan egészen más volt a két próbaidőszak. A 9-től 5-ig egy musical, ami kisebb színészi szabadságot enged, illetve ebben az előadásban csak két apróbb jelenetben veszek részt. Az Amadeusban azonban végig színen vagyok, és szabadabban is lehet mozogni benne.”

A Horváth Sebestyén Sándorral készült teljes interjút a fidelio.hu-n olvashatják.

KM

Borítókép: Horváth Sebestyén Sándor az Amadeus című darabban | Fotó: a József Attila Színház archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában