Csenger

2021.02.04. 20:00

Digitalizálják a gyűjteményt

A szakmai munka nem állt le az intézményekben, csak éppen másra koncentrálnak, mint előzőleg.

LTL

Új fejezetet nyitottak a bezárt O’sváth Gyűjte­ményben. A pandémia­hely­zet és a korlátozások a kulturális intézményeket is érzékenyen érintik: november közepe óta nem fogadhatnak látogatókat a múzeumok, a könyvtárak, a gyűjtemények és a művelődési központok.

Az antikkal kezdenek

– Az O’sváth Gyűjteményben jelenleg a körülbelül 45 ezer kötetes könyvállomány digitalizálását végezzük egy könyvszkenner segítségével. Ez nem kis feladat, ezért ütemtervet állítottunk fel. Első körben a legrégebbi, úgynevezett antik könyvtári anyagot rögzítjük dr. Fábián Emese gyűjteménykezelővel – újságolta Szabó János szakmai vezető.

Szabó János és dr. Fábián Emese nagy fába vágta a fejszét | Fotó: magánarchívum

A csengeri gyűjtemény az alapítójáról, O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott nagykövetről kapta nevét, aki sok családi-történelmi szállal kapcsolódik Csengerhez és a szatmári térséghez. A hétszilvafás nemesi család gyökerei egészen a XIV. századig vezethetők vissza.

Az O’sváthok megyei tisztségviselőket, törvényszéki bírákat, ügyészeket, katonákat, helytörténészeket, írókat és református lelkipásztorokat is adtak Szatmár vármegyének. O’sváth György küldetésének tekintette a családi és nemzeti gyökerek felvállalását, felkutatását és megőrzését. A történelem iránti szenvedélye tudatos gyűjtőmunkára sarkallta. A könyvgyűjtemény nagyrészt történelmi könyveket tartalmaz, és számos szépirodalmi művel is büszkélkedhet.

Helyi kötődésű művek

Az O’sváth Gyűjtemény bibliotékája két részleggel rendelkezik: a kézikönyvtárral és az antik könyvtárral. A kézikönyvtár 42 000 kötete közül elkülöníthető a Genfi Magyar Könyvtárból származó 13 000 kötetes gyűjtemény, amely Szabó Zoltán könyvgyűjtő hagyatékaként maradt fenn. A kézikönyvtár fennmaradó részét többségében történelmi könyvek alkotják.

Az elektronikus katalogizálás során sok olyan helyi kötődésű műre is bukkantunk, amelyek bemutatják Szatmár históriáját, kultúráját.

– A történelmi könyvek mellett a magyar nyelvű kötetek között fellelhetőek a társadalomtörténeti, genealógiai, vallási, művészeti, valamint szépirodalmi művek is. Továbbá itt találhatóak a máltai lovagrendről szóló könyvek, amelyek nem maradhatnak ki egy olyan ember gyűjteményéből, aki tizenöt évig volt a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke. A világtörténelemmel foglalkozó, nagyrészt idegen nyelvű műveket aszerint rendszereztük kollégáimmal, hogy melyik ország történelmére vonatkoznak.

Az O’sváth Gyűjtemény legértékesebb része az antik könyvtár, amelyben 2800 kötet található meg, elsősorban német, francia és latin nyelven. A zömmel a XVI. és a ­XVIII. század közötti időszakból származó könyvek között fellelhető több nagy értékű könyv, illetve könyvritkaság.

Családi emléktárgyak

Különleges színfoltnak számít a családi tárlat. Az O’sváth-emlékszobában elhelyezett családi emléktárgyak és relikviák között találhatóak a család nemesi oklevelei, Hegymegi Kiss Áron püspök bibliája, festmények, bútorok, illetve herendi porcelán szobrok. Ha újra kinyit a gyűjtemény, érdemes megcsodálni az érdekességeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában