Nyíregyháza

2021.02.28. 15:30

Hangjegyekkel festett freskó

A zeneszerzők annyira szemléletesen jelenítik meg a gondolatokat, hogy azok szinte képeknek hatnak.

MML

Forrás: Racskó Tibor archívuma

A színházi elő­adások és a hangversenyek különleges légköre és varázsa nemcsak a színészeknek és a kórustagoknak hiányzik, hanem a közönségnek is. A művészetet szerető emberek nagyon várják már, hogy a vírusjárvány elmúltával ismét a színpadon, a dobogón láthassák és hallhassák kedvenceiket.

Kis létszámú a kórus

Ha élőben még nem is, de az internetes lehetőségek felhasználásával egy teljesen új online hangversennyel kedveskedik a zenebarátoknak a Cantemus Vegyeskar március 6-án 18 órától.

– Szomorúan vettük tudomásul, hogy a pandémia miatt tavaly tavasszal leállt a kórusélet is. A korlátozások enyhítését jelentette számunkra, hogy a fenntartónk, a nyíregyházi önkormányzat novembertől megengedte a főállású kórustagok számára a próbát. A kóruscsalád teljes lészámához képest a 23 fő nagyon csekély, de már az is eredményt jelentett, hogy próbálhattam velük – mondta el érdeklődésünkre Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar Liszt-díjas karnagya.

– Olyan repertoárt kellett összeállítanom, amelynek előadására megfelel ez a kis létszámú énekkar. Úgy gondoltam, hogy a reneszánsz kórusirodalom szerzeményei a legalkalmasabbak egy kis létszámú együtteshez, így azokból állítottam össze egy műsort.

Körbepásztázható a helyszín

– Az akkori zeneszerzők a zenei eszközökkel annyira plasztikusan, szemléletesen jelenítették meg a gondolatokat, hogy azok szinte már képeknek hatnak. Innen jött az ötlet, hogy legyen a koncert és a CD címe is Fresco (Freskó).

Tulajdonképpen hangjegyekkel megfestett képekről, tablókról van szó. A műsorunk Palestrinával kezdődik, ő a kiindulási pont, zeneszerzői munkássága a tökéletes formák miatt a reneszánsz zene csúcsát jelentette. Palestrina után olyan szerzők következnek – Lassus, Gabrielli, Tomkins, Gesualdo –, akik szintén ezt a reneszánsz nyelvet beszélték. Igaz, ők kicsit kései mesterek, a szerzeményeiken már kicsit a barokkos hatás is érezhető, ugyanis a műveikben sok a kontraszt, a feszültség. A március 6-i koncertünk nem a CD teljes anyagát mutatja be, így érdemes lesz majd a lemezt is meghallgatniuk a zenebarátoknak. Az online koncert érdekessége, hogy 360 fokos kamerával vettük fel, a kórustagok körben állnak. A koncertet nézők a saját készülékükön körbepásztázhatják a helyszínt, az énekeseket külön-külön is megnézhetik, s gyönyörködhetnek a templomban is.

Jól olvassák a kottát

Vajon előnyt vagy hátrányt jelentett a karnagynak, hogy most egy kis létszámú kórust kellett dirigálnia? – tettük fel a kérdést Szabó Somának.

– Az elindulás jelentette a legnagyobb nehézséget, mert mindenkinek meg kellett tanulnia és szoknia a hangzást. Több hétig tartó folyamat volt annak megtanulása, illetve annak a meghallása, hogy ki mennyire énekeljen. Utána már könnyebb helyzetben voltam, hiszen tapasztalt énekesekkel dolgoztam együtt, jól olvassák a kottát, könnyen ment a művek tanulása.

Az online koncert anyagát a római katolikus Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban vették fel, a CD-felvételeket a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében rögzítette az együttes.

– Az iskola hangversenytermét úgy tervezték, hogy oda ne szűrődjön be az utcai zaj, ezért készítettük el ott a lemezt. A nagy vegyes kar tagjainak a szíve szakadt meg, hogy nem vehettek részt a felvételeken sem, de sajnos ez egy kényszerű helyzet volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában