Különleges születésnap

2021.04.30. 08:52

80. születésnap – 50 évnyi zenepedagógia

Különleges születésnapra gyűltek össze – a járványügyi rendelkezések miatt – szűk körben ma délután, a Városháza dísztermében. Ugyanis ma 80 éve annak, hogy 1941-ben, Borsodgeszten látta meg a napvilágot Zarándy Zoltán, nyugalmazott kisvárdai zenepedagógus.

Fotó: Szabó Sándor

Zoli bácsi annak idején Miskolcon végzett gordonkatanári szakon. Pedagógiai munkáját 1964-ben Rudabányán kezdte, majd Karcag és Törökszentmiklós után, 1979-ben került Kisvárdára. Városunkban éppen akkor csellótanár-hiány volt, az akkori zeneiskolai igazgató, Zoli bácsi jó barátja Somorjai Lehel hívta telefonon: „Rád van szükségem!”. Zoli bácsi pedig jött és legnagyobb örömünkre maradt is Kisvárdán.

Ő írta a „Furulyások kincsestára” című sorozat 16 részes kötetét, melyben alaptankönyvek, antológiák találhatók és amelyekből nem csupán hazánkban, hanem Bukarestben, Erdélyben, Németországban, Belgiumban és Finnországban is tanítanak. Gazdagon reprezentálja Mátyás király korától kezdve a magyar régi-zenét.

Zarándy Zoltán dögei növendékeiből a Musica Humana, kisvárdai tanítványaiból a Kisvárdai Régizene együttest szervezte meg és vezette éveken keresztül, akikkel bel- és külföldön egyaránt sok zenei fesztiválon és versenyen szerepeltek nagy nagy sikerrel. De ő verbuválta össze és patronálta 1985-ig a kisvárdai szakmunkásképző iskola vegyes-, és férfikarát is.

Eddigi elismerései: 1981 – Kisvárda Város Művészeti Díja; 1989 – „Szocialista Kultúráért” kitüntetés; 1991 – Karnagyi különdíj-Veszprém; 1994 – „A Köz Szolgálatért” kitüntetés-Kisvárda; 2014 – Weiner Művészeti Díj és TIT Aranykoszorús-jelvény. 2014-ben ünnepelte zenepedagógiai munkásságának 50. évfordulóját, 2015-ben kapta meg Aranydiplomáját.

Bár Zoli bácsi 2003 óta nyugdíjas, de a munkával nem hagyott fel, 2019-ig óraadóként tanított Anarcson és Dögében. Szellemi kondíciója kitűnő, jelenleg is régizenei kottát szerkeszt.

A 80 esztendős Zarándy Zoltánt csellózene-kíséretében, szűk körben, de annál nagyobb szeretettel, elismeréssel és tisztelettel köszöntötte minden kisvárdai nevében díszoklevéllel és ajándékcsomaggal dr. Seszták Miklós térségünk országgyűlési képviselője és Leleszi Tibor polgármester.

A díjátadás után Zoli bácsi boldogan, esetenként elpigyeredve emlékezett vissza aktív pedagógiai életére; a zene-, a gordonka és a furulya szeretetére; a Miskolci Gordonka Együttesben való tagságára és a tanítványaira, volt kollégáira.

Zoli bácsi egész élete, munkássága, hivatása, magas szakmai képzettsége, életvitele figyelemre és fegyelemre méltó mindenki számára! Sugárzik belőle a „rend”, az embertársai és a zene iránti szeretet és alázat. Született tanár!

Isten éltesse őt még kiváló egészségben, boldog mindennapokban!

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában