Jósa András Múzeum

2021.04.29. 16:59

A Kárpát-medence legkomplexebb honfoglalási kori leletegyüttese mutatkozik be Nyíregyházán

A történelmi elitek meghódítják a megyeszékhelyet.

Fotó: Dodó Ferenc

Méretes kamion parkolt le csütörtök délelőtt a Jósa András Múzeum mellett, alighanem azonnal magára vonva az arra járók figyelmét. Még jobban elcsodálkozhattak azok, akik azt is látták, hogy több tucatnyi „Elit alakulat 2.0” feliratú, gondosan lezárt ládák kerülnek elő a jármű rakteréből. Pedig nem kommandósok szállták meg a környéket, ezek az elitek egészen más célból utaztak a városba, ráadásul több mint ezer év távolából.

– Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy kamionnyi őstörténet érkezett meg hozzánk – adott magyarázatot a különleges jelenetre a múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor.

– Intézményünk soron következő nagyszabású kiállításának címét viselik ezek a ládák és dobozok, bennük pedig az ország egyik legértékesebb leletegyüttesének tekintélyes része található a honfoglalás korából. Nyilván némi magyarázatra szorul a 2.0 is. Azt jelenti, hogy ez a kiállítás hat esztendővel ezelőtt már a nyilvánosság elé került a miskolci Herman Ottó Múzeumban, majd onnan Európa más városainak a meghódítására indult. Hozzánk már Csíkszeredából utazott el. Mindjárt megragadtuk az alkalmat, hogy hozzátegyük a magunkét, mivel ugyanebből a korból, a Krisztus után 895-950 közötti időszakból a vidéki múzeumok között – persze a Magyar Nemzeti Múzeum után – a nyíregyházi közgyűjtemény rendelkezik a legnagyobb leletanyaggal.

Vagyis nem is egy, hanem mindjárt két kiállításra invitáljuk az érdeklődőket, méghozzá két teremben, a kisebbikben Szabolcs vezér földjén címmel mutatjuk majd be a saját féltett kincseinket.

– Ebben az értelemben ez az összevont produkció egyedülálló, és talán megismételhetetlen lesz a maga nemében, hiszen Magyarországon elsőként Nyíregyházán láthatják a múzeumbarátok együtt a három intézmény – a Magyar Nemzeti Múzeum, a miskolci és nyíregyházi exhibíció páratlan leletegyüttesét – mondta el dr. Rémiás Tibor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában