Hímzés

2021.05.11. 16:14

A beregi vásznak gazdag motívumkincset őriznek

A virágmotívumok közül a rózsa, a szegfű, a tulipán volt népszerű.

KM

Messze földön híresek a kézimunkák

Forrás: beregihimzes.hu

A keresztszemes hímzések közül talán a legismertebb a beregi keresztszemes hímzés, országhatáron túl is ismert és kedvelt. A beregi keresztszemes hímzés a beregi tájegység jellegzetes hímzési technikája, amelyet sajnos egyre kevesebb népi iparművész készít.

A közösségi élet színtere

A 20. század közepéig a beregi falvak lakosai folyamatosan foglalkoztak valamilyen szinten a vászon házilag történő készítésével. Az ehhez szükséges ismereteket a családon belül sajátították el, a tudomány anyáról leányra szállt.

A vászonkészítés az 1950-es évek elejéig a falusi élet egyik meghatározó része volt. Ezt a nehéz munkát szívesen végezték, mert a vászonmunkák adták meg a keretét a falu társadalmi életének. A munka közben ismerkedtek a fiatalok, itt szövődtek az életre szóló szerelmek. Az 1930-as évekig piros és kék színt használtak. A több szín használatának igénye egyes rétegeknél már a XIX. század végén jelentkezett, a nagyobb változást azonban a színezésben az 1930-as évektől a vásárosnaményi Háziipari Szövetség jelentette, ami termékeit főleg piacra gyártotta. A beregi keresztszemesek készítői a virágmotívumok közül a rózsát, szegfűt és tulipánt kedvelték a legjobban, de a gyakori minták közé tartozott a rozmaring, a lóhere, a labdarózsa, az árvácska és a liliom is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában