Mátészalka

2021.06.11. 17:25

A magyar színjátszás hőskora előtti tisztelgés

KM

A vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznőjéről, Déryné Széppataki Rózáról elnevezett programot azért hívta életre a kulturális kormányzat, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem mindenki hozzáférjen kiváló előadásokhoz. A vándorszínészet hőskoráról szól a Déryné Program első saját előadása: Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című művét Vidnyánszky Attila állította színpadra.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol a művészek romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, a láthatatlan bizonyosságért folyó folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Egyedi jegyek

A Déryné ifjasszony című színdarabot június 18-án, pénteken 19 órától a Déryné Program keretében tekintheti meg a mátészalkai közönség a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban, az előadásra 200 forintért egyedi jegyek válthatók.

Déryné ifjasszony | Fotó: Nemzeti Színház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában