Zarándokház

2021.06.30. 13:54

Zarándokház a zsidó örökség útján

Nyaranta zsidó zenei fesztivált is rendeznek majd az új látogatóközpontban.

Fotó: [email protected] +36305431120

Rendezvényteremmel, interaktív kiállítótérrel várja mostantól a vendégeket Nagykállóban az az új ortodox zarándokház, amely a magyar állam hozzájárulásával, valamint uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával, mintegy 164 millió forintból épült meg a közelmúltban. Ez a látogatóközpont a bázisa annak a kelet-magyarországi zarándokútnak is, amely Miskolcot, Makót, Nyírtasst és Sátoraljaújhelyet fűzi fel egy Nagykállóval közös útvonalra.

A haszidság központja

A járási és kistérségi központ azért is fontos állomása az így már csaknem teljes (a Nyírtassi látogatóközpontot még csak ezután adják át) Magyar Zsidó Örökség Útjának, mert a magyarországi haszidizmusnak is központja, ahová minden évben nagyon sok zsidó és nem zsidó vallású utazó zarándokol el.

A június 30-án ünnepélyes keretek között átadott ingatlan a város régi zsidó temetője szomszédságában épült fel, ahol a mozgalom atyja, az éppen 200 esztendeje elhunyt Taub Izsák Ezékiel csodarabbi is nyugszik. Nem véletlenül része a most megnyíló kiállításnak több olyan dokumentum és ereklye, amely egyrészt a haszidizmust, másfelől a csodarabbi és a cadikok életét, munkásságát, szellemi örökségét ismerteti meg az érdeklődőkkel, modern kiállítástechnikai eszközök, berendezések segítségével.

Az új épület átadásán dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) ügyvezető igazgatója elmondta: a vallásgyakorlás elősegítése érdekében örömmel vállalták a több települést konzorciumban összekapcsoló turisztikai attrakció létrehozását, mert ez nem csupán a zsidó kulturális és történelmi örökség fennmaradását garantálja, de ennek az emberközeli bemutatását is lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában