Vándorkiállítás

2021.11.08. 20:00

A múltról szól s a jövőnek is üzen a tárlat

A vándorkiállítás ­december 2-áig tekinthető meg Nyíregyházán.

KO

Tájak, városok, templomok

Forrás: A szerző

Festmények, 64 kép, 64 pillanat s ugyanennyi benyomás a magyar történelem egy-egy fontos helyszínéről. Városok, templomok és terek, amelyek generációk történelmét, kultúráját és emlékeit hordozzák. A Szent István hagyatékán nyugvó, a magyar Szent Korona egykori vármegyéit bemutató kiállítás mély gondolatokat indít el szemlélőjében. Egy rendkívüli tárlat érkezett Nyíregyházára a Váci Mihály Kulturális Központba, a vándorkiállítás egy hároméves, egyedülálló projekt, amely a trianoni sorstragédiára emlékezik. A tavaly útjára indult kiállítás Kovach Anton festményein keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeközpontjait. A tárlatot, amit a projekt gazdája, a Kárpátaljai Szövetség mutatott be a közönségnek, pénteken nyitották meg Nyíregyházán. Dr. Seremet Sándor, a szervezet főtitkára elmondta, ezzel a monumentális gyűjteménnyel szerettek volna csatlakozni a centenáriumhoz, majd a szervezet elnökének, Benza Györgynek a leveléből idézett. Arra irányította rá a figyelmet, hogy Trianon máig sújtja a magyarságot. Embereket szakított el egymástól, megállította az addigi fejlődést, Kárpátalja periférikus, elhanyagolt helyzetbe került, ahol háborúk dúltak. Az emlékezetet nem lehet megtanulni, az emlékezet velejárója a tudatos létezésünknek – hangzott el az idézet a levélből.

Erős kapocs a közös múlt

– Ez a képsorozat a Kárpát-medencét öleli körül, annak közösségét és kultúráját idézi fel – erről már dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere beszélt, aki örömét fejezte ki, hogy a város otthont nyújthat e kiállításnak. Hozzátette, Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatai révén fogja össze és törődik a határon túlra került magyarokkal.

Grezsa István miniszteri biztos úgy fogalmazott, a képsor nemcsak a múltat mutatja be, hanem a jövőt is.

– Úgy gondolom, a kis népeket egymással szembefordító nemzeti türelmetlenséget, Trianon árnyékát át kell lépni, egyfajta magyar összefogást erősítő politikával. Meg kell őrizni azokat az alapértékeket, amelyek megtartanak bennünket, mint az Isten, a haza és a család – mondta a miniszteri biztos, s hozzátette, Kovach Anton kiállítása ezt az üzenetet is hordozza.

A kereszténység útján

Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök egy tenyérnyi gobelindarabot tartott a kezében, aminek segítségével megmutatta, mennyire más az összképe a színes kézimunkának, ha egy részt letakar belőle. Így volt ez, amikor az országból elszakítottak egy darabot – jött a hasonlat, amihez hozzáfűzte, a magyarságot a keresztény hit tartotta meg hosszú évszázadokon át.

Fontos, hogy ezt megértse és erőt merítsen belőle a mai fiatalság is, határainkon innen és túl.

– A vármegyeszékhelyek és a magyar kikötőváros – Fiume – utcáit járva Kovach Anton a vásznon tökéletesen ábrázolja a helyszínek lelkületét, hangulatát. Művészeti értelemben is egy nagyszabású vállalkozás ez a tárlat, a művész fajsúlyos döntéseket hozott, amikor elment egy-egy történelmi városba, és kiválasztotta a helyszíneket, művészi érzékkel emelte ki a lényeges elemeket a helyszín attribútumait. Mindez nagyon jól sikerült, a könnyed, impressziókra hagyatkozó stílus fantasztikusan kirajzolja, milyen évszakban, milyen magassági viszonyokban, fényviszonyokban festette meg az alkotó a városrészletet, amelyen templomokat látunk főként, de itt-ott montázsszerűen áll össze a kép – emelte ki szakmai szemmel a tárlatról Feledy Balázs művészettörténész. Az ungvári művész és tanár éveken át sok ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi kitérőjéről annyit mondott: – Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a három évig tartó izgalmas „utazásnak”, amelynek során a művészet, a kultúra és a lélek nyelvén szólíthatom meg az embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában