Nyíregyháza

2021.11.07. 15:30

Ismét van aranysarkantyús táncosa Nyíregyházának

Demarcsek Dániel célja, hogy az Örökös Aranysarkantyús Táncos és a Népművészet Ifjú Mestere címet elérje.

LTL

Magyarvistai népviseletben | Fotó: Demarcsek Dániel archívuma

Nagy az öröm Demarcsekéknál: a néptáncosberkekben országosan elismert családban újabb nívós eredményre lehetnek büszkék. A 25. Országos Szólótáncfesztiválnak a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, és a jubileumi vetélkedésen újabb táncossal bővült azoknak a kiemelkedő szólistáknak a névsora, akik a Nyírség Táncegyüttes tagjaként remekül szerepeltek a legszínvonalasabb, egyaránt hangulatos és szórakoztató hazai versenyen.

Demarcsek Dániel személyében ismét van aranysarkantyús táncosa Nyíregyházának.

Mélyen gyökerező kapcsolat

– Ez a legrangosabb elismerés, amit egy szólótáncos kaphat a szakmán belül. Egyfajta minősítésként fogható fel, amelyet a zsűri ad azoknak, akik megfelelő szakmai tudással és előadói képességekkel rendelkeznek. Örömmel tölt el, hogy másodszor sikerült kiérdemelnem ezt a címet – reagált megkeresésünkre Demarcsek Dániel.

Édesanyja örökös aranygyöngyös táncos, a népművészet ifjú mestere, édesapja, Demarcsek György örökös aranysarkantyús táncos és úgyszintén a népművészet ifjú mestere. Emellett Demarcsek Zsuzsa a legjobb női szólista díját is megkapta abban az évben, amikor a harmadik, vagyis az Örökös Aranygyöngyös Táncos címet megszerezte.

– Nekem előnyt jelent a családunk elkötelezettsége, mivel mélyebben gyökerező kapcsolat rejlik azokban, akik a gyermekkorukban is közel kerültek a néptánchoz. Addig volt hátrány, amíg nem nőttem fel a feladathoz. Viszont amióta kiléptem az árnyékból, azóta ez az érzés elmúlt.

– Rögös út vezetett idáig, ami tele volt próbákkal és gyakorlással. Sok fellépés és tapasztalat, kudarc- és siker­élmény együttesen kell ahhoz, hogy valaki megtalálja önmagát és azt, amit képviselni akar azért, hogy önazonosan álljon a színpadra, mely elengedhetetlen a hiteles és jó előadáshoz.

Szeretne továbbfejlődni

Békéscsabán a férfi táncosoknak két kötelező táncot (tyukodi verbunkot és magyarszentbenedeki pontozót) kellett bemutatniuk. Dániel szabadon választott tánca a mérai legényes volt. Az Aranysarkantyús Táncos címet háromszor lehet elnyerni. A harmadik cím elérésével a versenyzőnek dukál az Örökös Aranysarkantyús Táncos cím.

– Az a célom, hogy az Örökös Aranysarkantyús Táncos és a Népművészet Ifjú Mestere címet elérjem. Nagy álmom, hogy a Junior Prima díjat is elnyerjem. Emellett szeretnék továbbfejlődni és a lehető legtöbb időt a színpadon tölteni.

Magyarvistai népviseletben | Fotó: Demarcsek Dániel archívuma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában