TISZAVASVÁRI

2022.01.04. 11:27

A szuperdöntőben szavalt

Lorina: „az biztos, hogy a versmondást nem fogom abbahagyni”.

Tarnai László

Forrás: Zajácz Lorina archívuma

„Szállj költemény, szólj költemény/ Mindenkihez külön-külön,/ Hogy élünk ám és van remény,/ Van idő, csípjük hát fülön.” 

 

József Attila örökérvényű gondolatai hűen tükrözik azt, hogy az emberiségnek minden korban szüksége van a költészet reményt adó erejére. A művészetek iránt fogékony ember számára alapvető szükséglet a versek olvasása. Egy szép vers azonban akkor nyeri el igazi értelmét, ha valaki méltó módon képes tolmácsolni a költő gondolatait. 


Határokon átívelő verseny 


Az iskolai és térségi versmondó versenyek eredményei bizonyítják, hogy a Tiszavasvári Kabay János Általános Iskolában is szép számmal akadnak olyan ifjak, akik tehetséges előadók. Zajácz Lorina, az oktatási intézmény 6. c osztályos tanulója rendszeres résztvevője a különböző vers- és prózamondással kapcsolatos megmérettetéseknek, ezeken rendre kiváló eredményeket ér el. 


Részt vett az V. Nemzeti VERSenyen is, s bejutott a szuperdöntőbe, ahol bronz minősítést kapott a zsűritől. 


– A legfőképpen édesanyám biztatott arra, hogy versmondó versenyeken szerepeljek – mesélte a kezdetekről a diáklány. – Jól szerepeltem a helyi és területi versenyeken, s akkor úgy éreztem, még több ilyen megmérettetésen szeretnék részt venni. Megkértem anyát, hogy keressen nekem versmondó versenyeket, így találtunk rá a Nemzeti VERSeny kiírására. 

 

– A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen hívta életre ezt az eseményt, amit 2020-ban ötödik alkalommal hirdettek meg. A Nemzeti VERSeny határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip verseny, amit valamennyi korosztály nem hivatásos magyar versmondói részére hirdettek meg az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl. 


Mint Zajácz Lorina elmondta, a nevezők három fordulón keresztül versenyeztek. Az első két fordulót online formában tartották meg, s a zsűri mellett a közönség is továbbjuttathatott versenyzőket. A harmadik fordulónak, vagyis a szuperdöntőnek 2021. október 16-án a Nemzeti Színház adott otthont, a versenyzők közönség előtt szerepelhettek. A zsűrinek állandó tagjai vannak, akik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója; Lutter Imre előadóművész, producer; Szűcs Nelli színművész; Szabó László kommunikációs szakember, Wiegmann Alfréd rendező; a verseny védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. 


Lackfi János, Csukás István 


– Az első fordulóban, az elődöntőben Lackfi János Rendkívüli intézkedések című versét adtam elő. Innen sikeresen továbbjutottam. A második fordulóban, a középdöntőben egy újabb verset kellett feldolgoznunk versklip formájában. A járvány­ügyi helyzet miatt ezt otthoni környezetben oldottuk meg. Itt Csukás István A nagy papucstolvaj című versét adtam elő. A versválasztásnál az is közrejátszott, hogy a költő 2020 februárjában hunyt el, és szerettünk volna egy kicsit ezzel a klippel tisztelegni az emléke előtt. 


– A döntőben Vörösmarty Mihály Petike című versét szavaltam el. Jól éreztem magam, igaz, egy kicsit izgultam. Az egész verseny emlékezetes marad számomra, de a legmaradandóbb élmény az volt, amikor a döntőben kellett szavalnom. A Nemzeti Színház épülete is magával ragadó látványt nyújtott. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de az biztos, a versmondást nem fogom abbahagyni. 

 

- Tarnai László -

Címkék#szavalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában