Gyász

2022.01.06. 07:55

Eltemették Babka Józsefet, a Vikár Sándor Zeneiskola egykori igazgatóját

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy méltósággal viselt betegsége után 84 éves korában elhunyt a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola egykori vezetője, szeretett kollégánk Babka József címzetes igazgató – áll az intézmény tavaly decemberi közleményében.

Nyíregyháza magas szintű zenei életében, a zeneiskola létében maradandó érdemeket tudhatott magáénak. 1962-72-ig zongoratanárként, 1972 és 74 között igazgató-helyettesként dolgozott, majd 1975-2000-ig igazgatója volt a zeneiskolának. Emellett rendszeres közreműködője az iskolai és városi koncertéletnek. Babka József az intézményben példaértékű hozzáállásával teremtette meg a feltételeit a magas szintű pedagógiai munkának. Vezetése alatt épült fel a jelenlegi 51 tantermes, 2 hangversenytermes, stúdióval, könyvtárral ellátott intézmény, melynek hangszerellátottságát is megalapozta. Vezetése alatt az iskola nemcsak a zenei, de a kulturális és művészeti élet központja is lett. Többek között ő volt az országos zeneiskolai zongoraverseny egyik megálmodója, amelyet 2022-ben 16. alkalommal rendeznek Nyíregyházán.

Elsőként lépett a város testvérkapcsolataival karöltve a külkapcsolatok kialakításában, így többek között Iserlohn, Ungvár, Eperjes, Bécs, vagy Máramarossziget iskoláival több eredményes szakmai programot szervezett. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökségi tagja volt a kezdetektől, ezáltal a megye képviselője. Az elnökségnek élete végéig tiszteletbeli tagja.

Hosszú éveken át szerepelt a filharmónia rendezvényein, mint zongorista, emellett tudósította is az olvasókat a megyei napilapban a bérletes koncertekről. Zeneiségével, emberségével megmutatta azt a többletértéket, amely példa az utódoknak.

Emlékét kegyelettel őrzik a családtagok mellett volt kollégái, tanítványai, tisztelői és ismerősei.

Forrás: nyiregyhaza.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában