Nyíregyháza

2022.02.17. 14:18

Harmincéves a hazai népzenetanár-képzés

Bíró István koordinálásával kétnapos rendezvény keretében ünneplik meg a 30 éves jubileumot.

LTL

A kabaré címét idézve: „Mennyi? 30” – jeles jubileumhoz érkezett a magyarországi népzenetanár-képzés. Ennek apropóján kétnapos programsorozatnak ad otthont hétvégén a Nyíregyházi Egyetem. Méltán lesz a megyeszékhely a helyszín, hiszen ott ringatták a képzés bölcsőjét. 

 

Mérföldkőnek tekinthető 

– A magyarországi oktatás történetében mérföldkőnek tekinthető a népzenei képzés felsőfokra emelkedése – jegyezte meg Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének intézetigazgatója. 

– A Művelődési és Közoktatási Minisztérium a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola kezdeményezésére 1991-ben hagyta jóvá az első ének-zene, népzene szakos évfolyam elindulását. Annak az évnek a szeptemberében 9 hallgató kezdte meg nappali munkarendben a tanulmányait, majd jóváhagyást kapott a szak levelező munkarend szerinti beindítása is. 

Az 1992. évi első levelezős évfolyamon harminchatan végeztek. A kifutásuk után 1996-ban, majd 2000-ben indulhatott új csoport, 2002-től folyamatossá vált a levelező képzés is a jogutóddá vált Nyíregyházi Főiskolán. 

A bolognai folyamat változásainak következményeként a 2006-ban felvételt nyert évfolyam kifutásával, mintegy 20 éves tapasztalattal és 350 végzett hallgatóval 2010-ben átmenetileg megszűnt a Bessenyei György Tanárképző Főiskola által alapított népzenetanári képzés Nyíregyházán. 

– Az Ének-Zene Tanszék az ének-zene alapszak keretében úgynevezett népzene szakirány (később specializáció) keretei között tartotta életben a népzenei képzést. 

Az osztatlan tanárképzés átalakulása után 2015-től új struktúrával, új elnevezéssel és tartalommal, az országban egyedülállóan, Nyíregyházán indult el a népzene- és népikultúra-tanár szak – fűzte hozzá Ferencziné dr. Ács Ildikó. 

 

Hagyományőrző program 

 

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete Bíró István koordinálásával kétnapos rendezvény keretében ünnepli meg a 30 éves jubileumot. A pénteki egyetemi ünnepi koncert és konferencia után szombaton disznótori élményre és közös muzsikálásra várják a volt hallgatóikat a Sóstói Múzeumfaluba. A hagyományőrző programon lehetőség nyílik a csoport- és évfolyamtalálkozókra, ezekre becslések szerint háromszáz korábbi diákot várnak.

 

Borítókép: A Nyíregyházi Egyetemen komoly hagyományai vannak a népzenének | Fotó: a Nyíregyházi Egyetem archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában