Gulács

2023.02.18. 20:00

Kötetbe rendezte a Kölcsey-családfa ágát

Újabb könyvet írt Patak Gábor, aki több évszázad írásos emlékeit kutatta.

LTL

Esztergályos Cecília, Patak Gábor, Katus Attila, előtte Koltay Róbert, prof. Papp Zoltán, Csonka András, Kristóf Katalin és Rák Kati az örkényi Emberi Hang-díjátadón | Fotók: Patak Gábor archívuma

Patak Gábor egyebek mellett megírta Gulács történetét, elkészítette a tyukodi ősök almanachját, után kötetet írt A Szatmár vármegyei elődeink nyomában – Belényesi Ilona és Kiss József famíliái címmel, most pedig A Kölcsey család fi- és leányági leszármazottai 1142-2022 címmel jelentetett meg könyvet.  

– Ritkán találkoztam olyan családfával, ahol a fiágakon túl a leányági leszármazottakat is feltüntették. Ezért gondoltam arra, hogy a saját családfámat kibővítem. Kölcse ispán utódai 1142-2022 között így egy kötetben fellelhetőek. Mindannyian Ond vezér utódai. Ő volt a honfoglaló magyarok hét vezérének egyike – kezdte reagálását megkeresésünkre Patak Gábor. 

– A gyűjtőmunka több évig tartó folyamat, mely valójában a könyv megjelenésével sem ér véget. Az anyakönyvezés kezdetéig visszamenni viszonylag egyszerű. A bonyolultabb dolog az, amikor még nincsenek anyakönyvek, csupán oklevelek, családi levéltárak, címeres levelek és más iratok állnak rendelkezésre. Ekkor kezdődik az igazi munka. Szerencsére a Kölcsey és Kende családot többen kutatták már, így sok esetben egyszerűbb volt a feltárás. Nehézséget jelentett, amikor egyes genealógusok más-más tényt közöltek. A források megtalálásánál kristályosodott ki, hogy az ősfán a valódi személyek hogyan helyezkedtek el.

 

Az anyakönyveken túl a nevesebb családok levéltára, családfa-töredéke, személyes adatközlése sokat segített. Magyarországon kívül Kanadából, Svédországból és Argentinából is kaptam rendkívül hasznos információkat.  

A Himnusz 200. születésnapjának évében jelent meg Patak Gábor könyve.

– Kettős ünnepet is tarthatunk, hiszen a család első írásos említése (Ond vezéren kivül) 1142-re datálódik. A 880 esztendő végtelen története a hab a tortán. Az sem mellékes, hogy sok neves nemes család (Jármy, Kállay, Dessewffy, Teleki, Pallavicini, Batthyány, Zichy, Esterházy) került be leányágon a fára. Elsősorban a család számára készítettem a könyvet. Az motivált, hogy legyen egy összefoglaló munka, amiben mindannyian benne vagyunk. Az is igaz, hogy soha nem teljes a mű, hiszen a megjelenése után is érkeznek új információk. Ezzel az összeállítással szerettem volna tisztelegni a múltunk előtt.

Patak Gábor közéleti tevékenységet is folytatat: ő alapította kilenc esztendeje az Emberi Hang díjat, a rendezvénynek tavaly Örkény adott otthont.

– Akkor nem gondoltam, hogy mennyire nívós elismerés lesz belőle. Minden díjátadó, minden díjazott fontos nekem. A legfontosabb az, hogy minden eseményünk egyúttal jótékonysági gála. Gyűjtöttünk már ungvári árváknak, mentőalapítványnak. A díj célja, hogy olyan ismert és kevésbé ismert személyeket tüntessünk ki, akik a szeretet, béke, tolerancia és a humanizmus mezsgyéjén járnak, és cselekedeteikkel példát mutatnak.

Gulácsról írt először

Patak Gábor első alkotása a 2007-ben megjelent Gulács története volt. – A helyi iskolában tanultam, később ott is taníthattam. Bár elköltöztem, mégis mindig gulácsi maradok. Ott tanultam meg a józan paraszti eszet, a tisztességet, a szorgalmat. Bárkivel találkozom, igyekszem a falu hírnevéről mesélni. Egy olyan kis ékszerdoboz ez, aminek történelme, múltja országos hírnevet és tiszteletet predesztinálna.

Az eddigi kötetei
Kronológiai sorrendben a következő kötetei jelentek meg Patak Gábornak: Gulács története (2007), Gulácsiak ezer éve (2019), Ismerje meg az Örkényi Szabadidő Központot (2020), Örkény 2020 (2020), A nemes Patak család 325 éve (2021), A Tyukodi őseink almanachja (2021), Szatmár vármegyei elődeink nyomában: Belényesi Ilona és Kiss József famíliái (2022), A Gulácsy család és a gulácsi rokonságom genealógiája (2022)

 

Címkék#Gulács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában