Nyíregyháza

2023.03.01. 10:34

Francia filmek kavalkádja Nyíregyházán

A Krúdy Gyula Art Mozi is csatlakozik a Frankofón Filmnapokhoz.

A Mások gyermekei zárja a szombati vetítéssorozatot

Fotó: port.hu

Rendkívül gazdag kínálattal, immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Francia Filmintézet országszerte a Frankofón Filmnapokat. A francia filmünnepen összesen huszonhat alkotást tűznek műsorra a budapesti és a vidéki mozik március 2-a és április 4-e között. Az idén a francia nyelvterület sokszínűségét különösen hangsúlyozzák a belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai filmek. A 13. Frankofón Filmnapok kiemelt helyet szán a nőknek, akik több bemutatott alkotásban központi szerepet játszanak, és a női rendezők is hangsúlyosan jelen vannak a válogatásban.

Műfaji sokszínűség

A Krúdy Gyula Art Mozi is csatlakozik a vetítéssorozathoz: ezen a hétvégén, március 4–5-én összesen hat francia filmet láthat a nyíregyházi közönség. A vetítések szombaton 15.10-kor Emmanuel Mouret vígjátékával, az Egy futó kaland krónikájával kezdődnek, majd Mikhaël Hers erőteljes drámájával, az Éjszakai átutazók folytatódnak 17 órától. A napot este héttől egy Rebecca Zlotowski-alkotás zárja Mások gyerekei címmel, ami szintén több, mint egy hétköznapi szerelmi történet.

Merre jársz, Bojangles? – teszi fel a kérdést vasárnap 14.50-től romantikus vígjátékában Régis Roinsard. A válasz természetesen a filmben rejlik, amit érdemes megnézni, ahogy délután öttől A vád című drámát is. Yvan Ataé történetét az égető témán túl a színészi játék teszi emlékezetessé. A felkavaró filmélményt nevetéssel oldják fel: az idei Frankofón Filmnapok a Családban marad című Louis Garrel-vígjátékkal búcsúzik Nyíregyházán.

Az egyetlen magyar alkotás

Ugyan a Krúdy mozi programjának most nem része, az országos kínálatban egyetlen magyar alkotásként szerepel A berni követ című fim. Szász Attila thrillere Kulka Jánossal, Kádas Józseffel és Szabó Kimmel Tamással a főszerepekben 1958. augusztus 16-án játszódik, amikor két magyar fiatalember behatol a svájci magyar nagykövetségre, és túszul ejti a nagykövetet. Az indítékuk homályos, ám annyit elérnek, hogy bukott tiltakozó akciójuk után hetekig újra a magyar szabadságharcon a világ figyelme. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában