Balett

2023.03.30. 14:00

Negyven éve Macskák

1983. március 25-én premier volt Budapesten, a Madách Színházban: ekkor mutatták be a Macskák című musicalt – és ma is repertoáron van, ami a színházi világ nemzetközi szenzációja.

Balettmesterként a stúdióban, 2021

Forrás: Táncművészeti Egyetem

A premieren Szakály György balettművész volt Mefisztulész, a varázsló macska.

– Huszonhét évesen kaptam meg ezt a szerepet – emlékezik ma a nyíregyházi származású Kossuth-díjas művész –, amely azért volt jelentős az életemben, mert az Operaház szólótáncosaként akkor már voltak sikereim, de a valódi ismertséget a Macskák hozta meg. Persze Andrew Lloyd Webber musicaljét a legkiválóbb szakemberek állították színpadra Budapesten: Szirtes Tamás rendezésében Seregi László koreográfiájával láthatta a közönség, parádés szereposztásban. Én úgy kerültem a szereplők közé, hogy a válogatásnál Seregi azt mondta: te mindenképpen gyere, mert olyan macskás szemed van… Később róla írtam a diplomamunkámat.

A „macskás szemek”, a táncművész pályája elején
Forrás: MTI, a művész albumából

Honnan tudták a budapesti rajongók, hogy milyen páratlan attrakcióra számíthatnak, hiszen nem sokkal a londoni ősbemutató után került sor a Madách premierjére?

– A Macskák sikerének híre szájról szájra terjedt. Már a londoni West End híressé tette, amit a New York-i Broadway tovább erősített. Igaz, hogy cicák évenkénti báljáról szól a történet, de az emberi tulajdonságokkal rendelkező macskák meséiből jól felismerhetők aktuális napjaink, a különböző jellemek. És az okos macskák sok mindent kimondanak, amit aztán a nézők tovább gondolhatnak. Mindezt Webber zseniális zenéje fokozza.

Igaz, hogy sokan az akkori 70 dolláros hároméves turistakeretükből áldoztak, hogy valutáért elsőbbséggel jegyet szerezzenek? Mennyibe került egyáltalán egy belépő?

– Ez valóban így volt, mert a színház a bemutatás jogát csak dollárért tudta megvenni, amihez akkoriban nehéz volt hozzájutni. A jegy forintban is drága volt. Hasonlításként elmondhatom, hogy az Operába már 30 forintért lehetett jó helyre szóló belépőt vásárolni, a Macskák előadására pedig 150-ért, ráadásul nem is könnyen. Egy-egy jegy valódi valutát ért. Én például két jegyért jutottam életem első önálló telefonvonalához.

Meddig táncolt a Macskák három szerepében, minthogy egyszerre több karaktert is alakított?

– Összességében körülbelül tizenöt évig, külföldi vendégszerepléseim miatti többszöri megszakítással mintegy négyszáz előadásban. Minden karakteremet kedveltem, bár elég különbözőek voltak: a varázsló mellett a Nagy Hirig Macska és Sam Mitsegél, a titokzatos bőrébe is bújhattam.

Nézőként látta a darabot?

– Annak idején nem, de nem is akartam. Viszont most, a jubileumi díszelőadáson jobban izgultam, mint annak idején az eredeti premieren.

A Macskák nyíregyházi előadásain szerepelt?

– Ha jól emlékszem, ’95 és ’96-ban a szabadtéri színpadon volt otthon a két teltházas vendégszereplés. Természetesen nem szívesen maradtam volna le egyikről sem, hiszen ritka alkalom; az Operaház társulata nem szervezett előadást Nyíregyházára. Örültem, hogy családom, rokonságom színpadon láthatott. 

MARIK SÁNDOR

Szakály György táncművész, balettmester, koreográfus idén 67 éves. Pályafutása során többek között három évig volt a Magyar Nemzeti Balett művészeti igazgatója, hét évig pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora. Kossuth-díjas, Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Mesterművésze. Jelenleg a korábbi táncostársaival szervezett balettstúdióban fiatalokat tanít.

Címkék#balett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában