Nyíregyháza

2023.05.20. 10:32

Szeifried Zoltán a fejedelmi élet nyomában

Fotó: Szabó Erzsébet

„Fejedelmi élet nyomában” – ez a címe Szeifried Zoltán kisvárdai grafikus és festőművész, a magyar kultúra lovagja kiállításának, amely a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium aulájában nyílt meg pénteken.

A Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezete és az oktatási intézet jóvoltából rendezett, 44 grafikát és egy nagy méretű olajfestményt bemutató tárlat végigkíséri II. Rákóczi Ferenc életútját születésétől haláláig és kassai újratemetéséig.

Fotó: Szabó Erzsébet

A rendezvényt Csernyus Enikő tanárnő nyitotta meg, aki röviden ismertette Szeifried Zoltán munkásságát, beszélt az ilyen jellegű kiállítások fontosságáról, nevelő szerepéről, majd átadta a szót Dalmay Árpádnak, a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezete elnökének, aki kiemelte, hogy ez a gazdag és szép tárlat történelmünk leghosszabb és egyik legdicsőbb szabadságharca kezdetének 320. évfordulója előtt tiszteleg. – Két nap múlva emlékezhetünk arra, hogy 1703. május 21-én a ma vármegyénkhez, akkor Bereg vármegyéhez tartozó Tarpán, majd Váriban, másnap pedig Beregszászban Esze Tamás kibontotta a nagyságos fejedelem zászlaját és felolvasta a kiáltványát, június 16-án pedig II. Rákóczi Ferenc átlépte kíséretével a határt, s ezzel megkezdődött a majdnem nyolc esztendeig tartó küzdelem az ország szabadságáért és függetlenségéért – mondta. A szervezet elnöke felhívta a diákok figyelmét a grafikák és az alattuk olvasható szövegekre, majd köszönetet mondott a gimnázium vezetőségének, tantestületének, valamint dr. Valikovics Ferencnének e tartalmas kiállítás létrehozásáért.

A szívet melengető rendezvényt Fabu Eszter fuvolajátéka tette emlékezetessé.

Fotó: Szabó Erzsébet

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában