Tiszabercel

2023.06.21. 14:58

A közösség erejének szimbóluma

Egy Tisza-parti séta alkalmával született meg a Bessenyei-emlékhely kialakításának gondolata.

Az emlékhelyet Szántó Zsolt, Száraz Lászlóné, dr. Vinnai Győző és Baracsi Endre avatták fel

Fotó: Sipeki Péter

– Bessenyei György nagy rajongója volt a Tiszának, és úgy véljük, valahol itt, a fák árnyékában írhatta híres költeményét, A Tiszának reggeli gyönyörűségét – mondta Száraz Lászlóné, az Együtt Tiszabercelért Egyesület elnöke kedden, a Bessenyei-emlékhely átadóünnepségén. Mint mondta, az emlékhely létrehozásának gondolatát tették követték, a kezdeményezés támogatókra lelt, így elkészült az emlékhely, mely a közösség erejét is szimbolizálja.

Ma is élő örökség

– A múltat és jelent összeköti egy név: Bessenyei György neve. Az ő ránk, késői utódokra hagyott öröksége ma is élő. Bizonyosságot tesz erről ez az emlékhely, melynek gondolata egy Tisza-parti séta alkalmával született meg. Szerencsére sokan az ötlet mellé álltak, így mások is láthatják, Bessenyei szellemisége itt van velünk, és elgondolkozhatnak azon, milyen a Tiszának a reggeli gyönyörűsége – hangsúlyozta az elnök.

– Itt, Tiszabercelen, az emlékhely mellett találkozik a múlt és a jelen, s újabb bizonyítéka látható annak, mennyire fontos a település számára Bessenyei György emlékének ápolása – ezt már Szántó Zsolt polgármester mondta a résztvevőknek.

Kitért arra is, példaértékű az a szándék és kitartás, ami az emlékhely kialakítását megelőzte.

– Sokakban felmerült, miért éppen oda került az emlékhely, ahol most áll, de még a keresésnél tartva valamiért mindenkinek ez a pont jutott eszébe. Valahogy mindenki itt képzelte el a Bécsből hazatérő Bessenyeit, aki a tájtól megihletve írta meg csodálatos versét. A Tisza, az itt lévő évszázados fák az időtlenség érzését keltik az emberben, a vers talán itt érezhető a leghitelesebbnek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Művelni a magyart

Az eseményen jelen volt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is, aki rámutatott: Tiszabercelen olyan emberek élnek, akik a múlt értékeit szeretnék megőrizni az utókornak.

– Bessenyei a felvilágosodás jeles képviselője volt, egy olyan kor szülötte, amelyben elhallgattak a fegyverek, és kezdetét vehette az újjáépítés, a polgárosodás időszaka, ami új utakat jelentett a magyarság történetében. Bessenyei György azonban tudta, nem elég a gazdasági gyarapodás, a magyart nyelvében és kultúrájában is művelni kell – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Hozzátette: akkor hazánk keleti része messze elmaradt Bécstől és Nyugat-Európától kulturális fejlettségben.

– Bessenyei György minden alkotásával a fejlődést szolgálta, és bár távol a szülőföldtől tanult és szerzett tapasztalatokat, nagyon szerette ezt a vidéket. Büszke vagyok arra, hogy a tiszaberceli önkormányzat egy civil kezdeményezés mellé állt. Ha bárki ellátogat ide, kaphat egy szeletet abból a kitartó munkából, mellyel a helyiek Bessenyei emlékét ápolják. Óriási kultusza van Tiszabercelen, és a vármegyében is, ráadásul a nevét viselő Bessenyei Társaság a vármegye egyik legrégebbi civil szervezete. Számos szobor őrzi emlékét, a Nyíregyházi Egyetem aulája is a nevét viseli, ahogyan a megyeháza díszterme is – részletezte dr. Vinnai Győző.

A rendezvényt a helyi diákok és nyugdíjas egyesület műsora, továbbá Natkó László szavalata színesítette. 

MI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában