Nyíregyháza

2023.06.22. 10:33

Íjfeszítők tudáspróbája és szertűz

Az íjászat hőskorát látványosan felidézve várják a nevezőket és az érdeklődőket a Keleti Gyepű II. minősítő íjász versenyére Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban június 24-25-én.

Sokan hódolnak a hagyományőrző íjászatnak

Fotó: MW/Kedves Zilahi Enikő

Szombaton 8 órától lehet regisztrálni, 10 órától kezdődik a sorakozó az Árpád domb körül, a vezérfogadás majd az eligazítás.

A napot számos kísérőprogram színesíti, többek között dr. Varga Tibor jogtörténész előadása a vérszerződésről, este szertűz az Árpád sarokban, majd éjszakai lövészet. A verseny előtt és alatt a Sonivius Vappae zenekar is segít visszarepülni az időben.

A vasárnap is mozgalmasnak ígérkezik PUTA és 120 m-es lövészettel, délben eljön a versenyzárás és búcsú pillanata. A neves esemény tiszteletére és a hely szelleméhez igazodva megfelelő, korhű viseletet kérnek a résztvevőktől. 

Kategóriák: történelmi íj, fa vesszővel; vadász íj fa középpel (modern longbow, vadászreflex) fa vagy karbon vesszővel. 

Korcsoportok: mini mazsola (9 éves kor alatt); gyerek (9-12 év); serdülő (13-14 év); ifjúsági (15-17 év); fiatal felnőtt (18-20 év); felnőtt (21-50 év); tiszteletreméltó (55-65 év); tiszteletreméltó + (65 év fölött). 

Versenycélok: 24 cél 1 körben, kategóriánkként az első három helyezett: érem, oklevél díjban részesül. 

(További információk: Szilágyi Balázs +36 30 211 6589) 

20220222 Vásárosnamény Napra pontosan két évvel ezelőtt lőtték tüzes vesszővel a Magyar csúcsot a Kelet Tüze Egyesület tagjai Mónus József Farkas által készített íjjal Vásárosnaményban. Ezen alkalomból emlékezetek az egyesület tagjai az Eötvös kúriában, majd kivonultak a Koportos temető mellé, ahol tüzes vesszős íjászatot tartottak. Fotó: Bodnár Zsolt BZS Kelet-Magyarország Képen: Mónus József többszörös harci cél és távlövő világrekorder íjász
Fotó: Bodnár Zsolt

KM 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában