Dankó Rádió

2023.06.16. 13:47

Névadóját ünnepli a Dankó Rádió

Születésének évfordulóján Dankó Istvánt, művésznevén Dankó Pistát, a magyar cigánymuzsikust, nótaszerzőt, a magyar zene rádiójának névadóját ünnepli hétvégén a csatorna. A Dankó Rádió Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen című műsoraiban elhangzik sok híres Dankó szerzemény.

A 165 évvel ezelőtt született Dankó Pistát ünnepli június 17-én és 18-án a Dankó Rádió. Az ünnepi műsorfolyamban felcsendülnek a legismertebb Dankó-nóták, és a műfaj előadóművészei beszélnek a szerzőhöz és  dalaihoz fűződő érzéseikről. Tarnai Kiss László nótaénekes, a rádió szerkesztője Dankó Pistát a prímások és a magyar nóták királyának nevezte, mint mondta, kevés hozzá foghatóan termékeny zeneszerző, szövegíró található a műfajban. Budai Beatrix szerkesztő-műsorvezető úgy fogalmazott: minden valamirevaló magyar nótaénekes repertoárján több Dankó Pista-szerzemény is fellelhető. Mindketten úgy gondolják, Dankó Pista műveinek időtállósága abban rejlik, hogy ma is erős érzelmeket tudnak kiváltani.

Dankó Pista született tehetség volt, mindössze 15 évesen alapította cigányzenekarát. Életét egyfajta kettősség jellemezte: miközben a korszak egyik legnagyobb sztárja volt, – dalait kezdetben Blaha Lujza adta elő –, mindig jelen volt benne a fájdalom, a nyomor, a nélkülözés. Mivel nem tudott kottát írni, a dalait mások jegyezték le, viszont ő a népies műzene egyetlen alakja, akinek személyét több író és költő megörökítette, köztük Ady Endre, Juhász Gyula, Móra Ferenc, Tömörkény István vagy Gárdonyi Géza. Nagyságát jelzi, hogy halála után 37 évvel, 1940-ben film készült az életéről Jávor Pál főszereplésével.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában