Nyíregyháza

2023.06.07. 14:09

Nyíregyháza után Budapesten is bemutatták a kötetet

A könyv címe: Gyász, temetések és újratemetések a magyar kultusz- és irodalomtörténetben.

A kötet bemutatóján Szentmártoni Szabó Géza, Mercs István és Kőszeghy Péter izgalmas párbeszédet folytatott

Forrás: Fotó: Mercs István archívuma

Száztizenhét éve, 1906. november 15-én II. Rákóczi Ferenc egykori generálisának, Vay Ádámnak Danzigból (Gdańskból) a család ősi fészkébe, Vajára hazatért hamvai ideiglenes sírjából végleges nyughelyére kerültek. Ennek az eseménynek a 110. évfordulóján, 2016. november 11–12-én a vajai Vay Ádám kastélyban tudományos ülés idézte a magyar nemzeti emlékezet híres temetéseit és/vagy újratemetéseit. A konferencia a korai magyar évszázadoktól a modern kori történelemig számos kiemelkedő gyászeseményt tárgyalt. Az itt elhangzott előadásoknak a szerkesztett változatot tartalmazza a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Mindenütt felyül ég: Gyász, temetések és újratemetések a magyar kultusz- és irodalomtörténetben című könyve.

A könyv tanulmányai gyásszal és temetéssel kapcsolatos különféle események, rítusok és szövegek vizsgálata által a nemzeti emlékezet alakulására tesznek fontos megállapításokat. Ilyen kérdés például, hogy miért nem őrzi olyan elevenen a nemzet az 1849 őszén Aradon kivégzett Ormai Norbert, Kazinczy Lajos és Ludvig Hauk emlékét, mint az tizenhárom honvédtábornokét. Vagy ilyen kérdés, hogy József Attila négyszeri temetése közül miért a második a meghatározó a személyét övező kultusz szempontjából. Szó esik a többek közt Szent Királyokról, Balassi Bálintról, Vay Ádámról, II. Rákóczi Ferencről, Petőfi Sándorról, a tizenhat aradi vértanúról, József Attiláról vagy épp Nagy Imréről és társairól. A nagynevű kutatók dolgozatait tartalmazó kötetben helyi illetőségű szerzők Németh Péter történész-régész, illetve Mercs István és Nagy Balázs irodalomtörténészek.

A kötet premierjére Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban került sor.  Rezsler Gábor történész és a könyv szerkesztője, Mercs István ismertette a gazdag és tartalmas kiadványt.

Budapesten, az ELTE Központi Könyvtárában is bemutatták a kötetet. A szép számú megjelenteket Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára köszöntette. Majd  a könyvet a szerkesztő mellett két neves szakember, Kőszeghy Péter és Szentmártoni Szabó Géza beszélgetéséből ismerhette meg a hallgatóság. A programot Nyíregyháza két ismert előadóművésze, Lahocsinszky Ágnes és Olajos Gábor éneke, hangszeres játéka színesítette. 

KM


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában