Nyíregyháza

2023.07.21. 07:00

Barátságok és szerelmek a színpadon

A műfaji sokszínűség jellemzi a teátrum következő évadát is.

Szon.hu

Az első nagyszínpadi bemutató a Delila lesz

Fotó: Fotó: Színház

Nagy klasszikusok, filmadaptációk és visszatérő rendezők jellemzik a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szeptemberben induló évadát, melynek bemutatóiról fellebbentjük a fátylat. 

Bohózat, musical 

Az első nagyszínpadi premier a Delila lesz, melynek július 1-én a Rózsakert Szabadtéri Színpadon megtartották az előbemutatóját, az előadás pedig levette a lábáról a közönséget. A középpontban Virágh László és felesége, Marianne házasságának válsága áll: a férj beleszeret a nála jóval fiatalabb cukrászlányba, Ilonkába, akinek még a kezét is megkéri, és ezzel mindenkit nehéz döntés elé állít: leginkább saját magát. Az előadást Mohácsi János rendezte, az egyik érdekessége pedig az, hogy a férjet és a feleséget a népszerű színészházaspár, Gulácsi Tamás és Kosik Anita alakítják. 

Igazi kuriózumnak ígérkezik a nagyszínpad második bemutatója, az Életrevalók: a két, a világból kitaszított férfi barátságának igaz történetéből 2011-ben világhírű film készült. A szórakoztató és érzékeny történet főszereplője egy dúsgazdag arisztokrata és egy, a börtönből frissen szabadult fiatalember, akik, bár a társadalmi helyzetüket tekintve nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis sok mindenben hasonlítanak. A színházi feldolgozás, melyet Nyíregyházán Szabó Máté állít színpadra, azok számára is szolgál meglepetésekkel, akik látták a filmet. 

Decemberben a bohózat francia mestere, Feydeau egyik remekműve, a Bolha a fülbe teszi próbára a nézők rekeszizmait. A fénysebességgel váltakozó, könnyfakasztóan mulatságos helyzetek szinte már az abszurdig fokozzák az őrületet, a közönség soraiban ülőknek pedig nem könnyű eligazodniuk a félreértések szövevényében. Kacagtató ámokfutással, szertelen poénokkal tűzdelt utazás ez, a humor és megtévesztés mintadarabja, amit a Nyíregyházán már több sikert is jegyző Mészáros Tibor rendez. 
Ezt követően érkezik a világ leghíresebb csábítója, Don Juan – az izgalmas történetet a teátrum művészeti vezetője, Horváth Illés rendezi, a darabot februárban láthatják a nézők. A hírhedt sevillai csábító egy percre sem áll meg: vagy ő üldözi a nőket, vagy őt üldözik elhagyott szeretők, megcsalt férjek. De vajon meddig lehet úgy élni az életet, mintha egy soha véget nem érő kaland lenne? Erre keresi a választ az előadás, melynek címszerepét a népszerű sorozatokból ismert Klem Viktor alakítja. 
Közkívánatra visszatér az Anconai szerelmesek: az új feldolgozás rendezője Keszég László, a zenés darabot a Rózsakert Szabadtéri Színpadon mutatja be a társulat. 

Híres hölgyek, nagy karakterek 

A Krúdy Kamarában az évad a világ egyik leghíresebb darabjával indul, Az öreg hölgy látogatását Keresztes Attila állítja színpadra, majd jön egy igazi klasszikus: Örkény István színpadi remekét, a Macskajátékot, mely egyben a teátrum színművésznőinek igazi jutalom-előadása is lesz, Verebes István rendezi. 
A világhírű rendező, Pedro Almodóvar első igazán nagy közönség- és szakmai sikert aratott filmje alapján készül a Nők az idegösszeomlás szélén – a musicalt a korábbi évadban a Teljesen idegenek-előadással nagy sikert arató Tárnoki Márk rendezi. A Családi játszmák című darabot Göttinger Pál neve fémjelzi, aki korábban a Bob herceg és a Tengeren című előadásokat vitte színre nagy sikerrel – az előadásnak a MŰvész Stúdió ad otthont, ami az új évadtól Bárány Frigyes nevét viseli. 
A Szindbád Rendezvényteremben is lesz egy bemutató: a Variációk egy rablásra két színész korokon és műfajokon átívelő, rekeszizmokat nem kímélő, fiatalos előadása. 

A kicsiknek szólnak 

Természetesen a következő évadban sem feledkeznek meg a gyerekekről: a Bárány Frigyes Stúdióban állítja színpadra Bogyó és Babóca szívmelengető történetét Blaskó Borbála, a Hét tenger meséjét pedig Sediánszky Nóra. A nagyszínpadon Pinokkió, illetve A szépség és a szörnyeteg történetét láthatják a kicsik Peller Károly és Halasi Dániel rendezésében. 

Bemutatók a 2023/24-es évadban

Nagyszínpad 

Delila, rendező: Mohácsi János 
Életrevalók, r.: Szabó Máté 
Bolha a fülbe, r.: Mészáros Tibor 
Don Juan, r.: Horváth Illés 

Rózsakert Szabadtéri Színpad 

Anconai szerelmesek, r.: Keszég László 

Krúdy Kamara 

Az öreg hölgy látogatása, r.: Keresztes Attila 
Macskajáték, r.: Verebes István 
Nők az idegösszeomlás szélén, r.: Tárnoki Márk 

Szindbád Rendezvényterem 

Március: Variációk egy rablásra 

Bárány Frigyes Stúdió 

Családi játszmák, r.: Göttinger Pál 

Gyerekelőadások 

Pinokkió, r.: Peller Károly 
A szépség és a szörnyeteg, r.: Halasi Dániel 
Bogyó és Babóca, r.: Blaskó Borbála 
Hét tenger meséje, r.: Sediánszky Nóra 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában