Zene

2023.09.28. 12:01

A zene világnapja a Bartók Rádióban

Október elseje a zene világnapja, egyben a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) napja a Bartók Rádióban. A jeles nap kitüntetett pillanataként 19:30-tól élő adásban adják át az Évad Zenekari Művésze, azaz a Ligeti András-díjat.

L. Tóth Lajos

Változatos műsorkínálattal ünnepli a zene és az MRME napját a Bartók Rádió. A nap elején rádiózenekari fúvósok felvételei szórakoztatják a hallgatókat, majd 11:00-től a Kezdőhang című ifjúsági műsorban népszerű mesék, rajzfilmek muzsikái szólalnak meg a Rádiózenekar művészeinek előadásában. 12:00-től az Énekelj velünk! kórusmagazin vendégei Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya és Szűcs Magdaléna másodkarnagy lesznek. A tematikus napon többször felcsendülnek az elmúlt 50 év legmeghatározóbb MRME-koncertfelvételei. 15 órától a Régizenei kalandozások műsorban Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya beszélget majd Vashegyi György karmesterrel és az énekkar legszebb pillanatait elevenítik fel együtt. A 17:30-kor kezdődő Zenei találkozásokban remek MRME-feldolgozásokat hallhatnak a könnyűzene világából, majd a Lemezelő vendége Maros Éva hárfaművész lesz, 18:30-tól a Muzsikuslegendák sorozat Ligeti Andrásról szóló részének ismétlése következik. A napi műsorok megkoronázásaként 19:30-tól élő koncertközvetítés lesz a Bartók Rádióban a Müpából: Riccardo Frizza vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a szólista a  már világsztárnak tekinthető dél-koreai zongorista, Yunchan Lim lesz. A koncert előtt adják át a színpadon az Évad Zenekari Művésze, azaz a Ligeti András-díjat. Az MRME napot a legutóbbi Variációk kamarazenére hangverseny felvétele zárja a Bartók Rádióban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában