Vaja

2023.09.21. 09:58

Bemutatkoznak a múzeumok

Emléküléssel tisztelegnek a vajai gyűjtemény alapítója előtt.

M. Magyar László

A vajai várkastély ad otthont a muzeális gyűjteménynek

Forrás: Középkori Templomok Útja Egyesület

Emléküléssel folytatódik az az ünnepségsorozat, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének alapítója, Molnár Mátyás előtt tisztelegnek abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt született. A szakmai konferencia szeptember 22-én 9.30-kor kezdődik a vajai múzeum II. emeleti dísztermében. A rendezvényt megnyitja dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, közreműködik Nagy Csaba Bartók- és Liszt-díjas tárogatóművész. 

Sétány is őrzi a nevét 

Az emlékülésen bemutatkoznak vármegyénk történelmi közgyűjteményei: a Jósa András Múzeum, az MNM Báthori István Múzeum, a Rétközi Múzeum, a Beregi Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu, a Szatmári Múzeum, a csengeri helytörténeti gyűjtemény, a Kállay Gyűjtemény, majd végül az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye. 
Az emlékülés után a résztvevők felavatják 16 órától a Molnár Mátyás sétányt a református templom kertjében. Avatóbeszédet mond dr. Bene János címzetes nyugalmazott múzeumigazgató, közreműködik a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekar. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában