Újfehértó

2024.01.29. 12:33

„A Sokaság Fia” Újfehértón

Elkezdődött a Váci Mihály Emlékév a költő születésének századik évfordulóján.

L. Tóth Lajos

Kiválóan indult a Váci Mihály Emlékév

Forrás: Fotó: Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület

Váci Mihály Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító pontosan 100 esztendeje, 1924. december 25-én született Nyíregyházán. Sokáig Magyarország ünnepelt és legtöbbet szavalt kortárs költője volt. Minden település büszke szokott lenni nagyjaira, híres szülötteire, hiszen az történelmi múltja részét képezi. Nyíregyháza szobrot emelt Váci Mihálynak, utcát és közintézményt nevezett el róla, a város területén több emléktáblát helyeztek el. 

A Váci Mihály Emlékév első rendezvényeként Újfehértón, a Nonprofit Közösségi Szolgáltató Ház dísztermében mutatták be a „Tükörcserepek” Színjátszó Egyesület szervezésében, a Simonics Borbála és Illyés Péter által szerkesztett, illetve pódiumra állított „A Sokaság Fia” című emlékműsort.

A műsorban Váci Mihály feleségéhez Juhász Máriához, írott leveleivel idézték fel a költő életútját, gyermekkorától a haláláig, a költő legismertebb és legszebb verseinek a felhasználásával.
– A rendezvény létrejötte a Kocsisné Vizi Margit révén vezetett „Tükörcserepek” Színjátszó Egyesület áldozatos munkájának eredménye. Egy igen hatásos, nagyon informatív, megható és meggyőző előadást láthatott a nagyszámú közönség, a társulat tagjainak felkészült, értő, pontos és tehetséges versmondói kiváló előadásmódjának köszönhetően – jegyezte meg Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító-elnöke. Hozzátette: – Nagy élmény volt, méltó módon emlékeztek meg Váci Mihály életéről és munkásságáról. A siker nem is maradt el, hiszen a műsor végén a jelenlévő, értő és befogadó közönség az előadókkal együtt, felállva mondta el a költő ikonikus versét, melynek címe: Még nem elég! A Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület ezúton fejezi ki köszönetét, háláját és elismerését a kiváló előadásért és a szervezésért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában