Mátészalka

2024.01.23. 10:49

Kultúra nélkül nincs nemzet

A magyar kultúra napja alkalmából tartott megemlékezést a mátészalkai önkormányzat.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Gazdag Mihaly

– Mi, magyarok, határon innen és túl, alakítjuk ezt a kultúrát minden szavunkkal, cselekedetünkkel, melynek megőrzése, továbbörökítése mindannyiunk kötelessége – fogalmazott dr. Hanusi Péter a helyi Kölcsey parkban megtartott hétfő esti rendezvényen. Mátészalka polgármestere Kányádi Sándor Apáczai című prózaverséből idézett: „Egyetlen batyunk, botunk, fegyverünk az anyanyelv.”
– Batyunk, melyet őseink hoztak magukkal, és mi visszük tovább. Bot, amire támaszkodhatunk. Fegyver, ami megvéd minket – mondta a városvezető. Dr. Hanusi Péter szerint a város lakói büszkék lehetnek arra, hogy

Mátészalka neve is sokszor visszaköszön, ha irodalomról, nyelvészetről, kultúráról szóló lexikonokat, antológiákat lapozgatunk.
– Szalkai László már magyarul is írt széljegyzeteket a latin nyelvű tanári magyarázat mellé. Városunk szülötte a huszonöt nyelvet beszélő költő-műfordító, Képes Géza. Itt volt házitanító Kiss József, a Hét című irodalmi újság későbbi főszerkesztője. Gyermekkorában sokat időzött a szalkai rokonoknál Szomory Dezső író, drámaíró. Itt érettségizett a József Attila-díjas Balázs József író. Öröm számunkra, hogy kortársunk Losonczi Léna, Oláh András, Kürti László. Remélem, hogy néhány év múlva új nevekkel folytatódik a sor. És még csak a nyelv mestereit említettem. A kulturális, a tudományos élet Mátészalkához kötődő neves képviselőiről is hosszan beszélhetnénk. Csak két nevet kiemelve: itt született Zielinski Szilárd műegyetemi tanár, Eiffel-tanítvány, a Magyar Mérnöki Kamara megálmodója, aki épp 100 éve halt meg, ahogy itt alkot a Munkácsy-díjas szobrászművész, Bíró Lajos is – sorolta a polgármester.
– Nyelvünk egy gazdag virágoskert. Hányféle csokrot köthetünk belőle? Azt az alkalom, a hangulat, a cél határozza meg. De, mint a virágoskertet, ezt is gondozni, ápolni, művelni kell – zárta dr. Hanusi Péter.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is meghívást kapott a magyar kultúra napi megemlékezésre.

– Büszkék lehetünk kultúránkra, hiszen a világ legjobbjai között mindig ott voltak és vannak a magyar zeneszerzők, költők, írók, képzőművészek és színészek, nevükkel a külföldi tankönyvekben is rendszeresen lehet találkozni, annak ellenére, hogy a más népek által nehéznek tartott nyelvünkben elrejtjük és kódoljuk gondolatainkat – emelte ki. Hozzátette, kevés olyan nemzet van a világon, ahol a kultúra és a nemzet ennyire összefonódik, illetve a nemzeti identitást ennyire a kultúra határozza meg.

Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc szobránál, a program pedig egy színielőadással folytatódott a művelődési házban. A hétfő esti megemlékezésen részt vett dr. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában