Továbbadni az értékeinket

2024.01.23. 17:30

Kulturális identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat

Megtelt hétfő este a Váci Mihály Kulturális Központ színházterme a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen, amit a Nyíregyházi Cantemus Kórus nyitott meg, majd elismerések is gazdára találtak.

Szon.hu

Pécsi Beáta Ágnes, dr. Buczkóné Rangoni Klaudia, Juhász Lászlóné, Kácsor-Ignácz Gabriella, Lázár István és dr. Kovács Ferenc

Forrás: Fotó: Dodó Ferenc

Gazdag múlt, sokszínű jelen

– Minden megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk évezredes hagyományainkra, nemzeti tudatunk erősítésére, s hogy továbbadjuk tárgyi, szellemi értékeinket, hiszen szüleink, nagyszüleink után ez a mi feladatunk – ezt mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és hangsúlyozta: a legtöbb nyíregyházi esemény központi eleme a kultúra.

– A folyamatosan fejlődő világban, ahol az új technológiák egyre nagyobb teret nyernek, az értékek sajnos ellaposodnak, az emberi kapcsolatok meggyengülnek, ezért is lényeges a kulturális identitásunk megerősítése, és hogy erre ösztönözzük a következő generációkat is, mivel ez alakítja a mindennapjainkat – mondta a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Nyíregyháza gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. 

– Sokszínű a város irodalmi, zenei és képzőművészeti élete, s olyan alkotókra lehetünk büszkék, mint Krúdy Gyula vagy Váci Mihály. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a művészetek és a kultúra iránt érdeklődők megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő programokat és helyszíneket: itt van a Rózsakert Szabadtéri Színpad, a Szindbád rendezvénytér, a Kállay Gyűjtemény, a Jósa András Múzeum, a Móricz Zsigmond Színház – ezek mind-mind nagy kincsei a városnak – folytatta a polgármester és hozzátette: vannak olyan kulturális helyszínek, amelyek az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően telhettek meg tartalommal. Dr. Kovács Ferenc elmondta, az a cél, hogy a jövőben is olyan közösségépítő programokat szervezzenek, amelyekre szívesen ellátogatnak az emberek.

Díjakat is átadtak

Értékeink megőrzésében, átadásában nélkülözhetetlenek azok a szakemberek, akik oktatási vagy kulturális intézményekben magas színvonalon teszik a dolgukat – közülük öten vehettek át kitüntetést. 
Bencs László-emlékérmet kapott Pécsi Beáta Ágnes, aki 2019 óta vezeti a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumot. A pedagógus mindig fontosnak tartotta a közösségi szerepvállalást, díját áldozatos munkájáért kapta. 

– Nagyon felemelő érzés átvenni ezt az elismerést, amit a művészeti szakgimnáziumnak köszönhetek. Mérhetetlenül hálás vagyok a kollégáimnak, diákjaimnak, hiszen ez az ő érdemük is – mondta lapunknak az igazgató.

Bencs László-emléklapot négyen vehettek át: dr. Buczkóné Rangoni Klaudia, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgató-helyettese, Juhász Lászlóné, a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület elnöke, Kácsor-Ignácz Gabriella néptáncpedagógus, a Nyírség Táncegyesület tagja, valamint Lázár István, a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere. Az estet a Mandala Dalszínház zárta, műsorukat hatalmas tapssal jutalmazta a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában