Színház

2024.01.04. 07:00

Varázslat Thália templomában

A társulat a mögöttünk hagyott évben is lenyűgözte a közönséget.

Szon.hu

Szabó Márta Az öreg hölgy látogatásában

Fotó: Sipeki Péter

Színház. Ugyan a színházi életet nem évek, hanem évadok tagolják, talán nem követünk el nagy hibát azzal, hogy visszatekintőnkben a 2023-as bemutatókat gyűjtjük csokorba. Merthogy van mire emlékezni, van mit felidézni! 

Elvett, majd visszaadott hit 

Egészen különleges hangulatot varázsolt a Móricz Zsigmond Színház falai közé a Frankenstein, ami örök érvényű kérdéseket boncolgatott: beavatkozhatunk-e a teremtés folyamatába, játszhatunk-e emberként Istent? És ha igen, milyen árat fizetünk érte? 
A Kapj el, ha tudsz! főhősét, Frank Abagnale-t ehhez hasonló morális kérdések nemigen nyomasztották, sőt! Zseniális húzásaival nagyon sokat nyert, ám amire igazán vágyott, azt elveszítette. Nos, a pénzügyekkel kapcsolatban a Delila férfi főszereplőjének, Virág Lászlónak sem lehetett oka panaszra, ám hamar rá kellett jönnie, hogy a vaskos takarékkönyv önmagában nem garancia a boldog házasságra – felesége és fiatal szeretője más-más módszerekkel harcolt a kegyeiért. 
A Güllenbe érkező öreg hölgy a múltjával vívott csatát, bosszúja pedig a nézők csontjáig hatolt. Mert ahogy az idő haladt, úgy vált mindenki eszközzé a kezében, s úgy fogyott el a darab végére a lelkiismeret. Az Életrevalók viszont visszaadta azt, amit a Dürrenmatt-dráma elvett: az emberekbe vetett hitet. A szemünk előtt tért vissza az élet egy magát szánalmasnak tartó, reményvesztett férfiba, köszönhetően egy fiatal fiúnak, aki saját magáról gondolta ugyanezeket. Nemcsak e két úr, de két hölgy, Maggi és Lillemor kapcsolata is nehezen indult, ám az egymásrautaltságuk végül barátságot hozott nekik. A Családi játszmák végén viszont elmaradt a felszabadult öröm: aki a darabban feltett, nehéz kérdésekkel önmagát is szembesíti, sokat tanulhat Francis és Edith családjától. 

Közönségkedvencek 

Volt persze nevetés is: a Bolha a fülbe egy végeláthatatlan kacaj, sok-sok félreértéssel, még több jó poénnal és kiváló alakításokkal, de a gyerek­előadások – Pinokkió, Bogyó és babóca, Micimackó a Pagony utca 100-ban – is gyorsan a közönség kedvencei lettek – s igaz ez minden előadásra. Mert a színház 2023-ban is lenyűgözte, elvarázsolta a közönséget, a nyíregyházi teátrum pedig hű volt önmagához, és a mögöttünk hagyott évben is meghálálta sok ezer nézője bizalmát. SZA 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában