Gyász

2024.02.05. 13:57

In memoriam dr. Nyilas Károly

L. Tóth Lajos

Dr. Nyilas Károly

Forrás: nye.hu

A Nyíregyházi Egyetem jogelődjének egykori oktatóját, dr. Nyilas Károlyt gyászolja. Életének 78. évében hunyt el. Egykori kollégái búcsúztak tőle az intézmény honlapján:       

„Dr. Nyilas Károly 1946. július 15-én Nagydoboson született. Általános iskolai tanulmányait a szülőfalujában végezte, majd a középiskola befejezése után 1965-ben a Nyíregyházi Főiskolára jelentkezett biológia-mezőgazdasági ismeretek szakra. 1969-ben szerzett általános iskolai tanári oklevelet és került a Nyírmadai Általános Iskolába tanárnak. 1970-ben az akkor 4 éves képzésre váltó Nyíregyházi Főiskola Állattan tanszékére pályázott munkatársnak, és itt kezdte meg felsőoktatási pályáját és dolgozott 2012-ig.

1973-ban tanársegédi kinevezést kapott, és tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben folytatta, ahol középiskolai biológia szakos tanári képesítést szerzett. 1976-ban kinevezték adjunktusnak, majd 1979-ben megvédte egyetemi doktori címét.

Oktatási tevékenysége az emberanatómia-élettan és humán biológia, kutatási területe a Felső-Tisza-vidék népességének populációgenetikai vizsgálata volt.

Az északtiszántúli-vidék népességének populációgenetikai kutatása a magyar honfoglaláskori és Árpád kori népességének rekonstrukcióját segítette a csontvázleletek alapján. Kutatási eredményeinek publikációi hazai és nemzetközi viszonylatban is jelentős  eredménynek számítanak.

Az oktatás és kutatás mellett számos főiskolai és közéleti tevekénységet végzett. Több szervezetnek volt a tagja és vezetője. Éven keresztül ellátta a Bessenyei György Tanárképző Főiskola személyügyi vezetői feladatait. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat biológia szakosztályának titkára és később elnöke volt.  A főiskola tűzvédelmi és munkavédelmi vezetői pozícióját nyugdíjazásáig megtartotta. Mind az oktató, mind a kutatómunkát, valamint a közéleti szereplését is nagy odaadással és alapossággal végezte. Munkája elismeréseként több kitüntetésben is részesült.

Megkapta a Nagydobosért Emlékérmet, a Kiváló MHSZ munkáért oklevelet,  a Főiskola Kiváló Oktatója elismerést, a Hortobágyi Tibor és a Bessenyei ezüst Emlékérmet.

2009-ben vonult nyugdíjba, de mint óraadó 2012-ig dolgozott a főiskolán. Nyugdíjas éveit a családnak, főleg az unokáknak szentelte és kiváló nagypapa volt, akinek a kertjében számos egzotikus növény szépen fejlődött és kellemes kikapcsolódást jelentett számára ezek nevelése gondozása is.   

Január 31-én helyezték örök nyugalomra a nyíregyházi temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában