szon.hu PODCAST

2024.02.05. 20:00

Oknyomozás a Seuso-kincsek nyomában

Dézsy Zoltán 16 éve forgatja filmjét, ami eddig két részes, de ha újabb adat merül fel, lesz folytatása.

Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Véres kalandregénybe illő események övezték a Sueso-kincsek útját – mondta Dézsy Zoltán egyetemi docens, Balázs Béla-díjas filmrendező.  A Seuso-kincs a 350 és 450 közötti Római Birodalom, Pannonia Valeria nevű dunamelléki provinciájából származó edények, amelyek Székesfehérvár térségében, Polgárdi és Kőszárhegy környékéről kerültek elő. Az egyik tál vésetei között szerepel a Pelso felirat, ami latinul a Balaton elnevezése. Vélhetően ezeket találta meg Sümegh József 1976-ban. A tárgyakkal üzletelgetett, de tanúk igazolták, hogy 1980-ban bekövetkezett öngyilkosságnak álcázott halála előtt 41 darab még biztosan a birtokában volt. 
Aztán a felbecsülhetetlen értékű ezüstlelet története igazi kulturális krimivé vált, a dokumentumfilm pedig nemcsak a meggyilkolt kiskatona történetét követi nyomon, hanem bepillantást ad a sírrablók és orgazdák, műkincskereskedők és gyűjtők titkos világába is.
A kincsek útját sok éves kutatómunka során sikerült kinyomozni, erről mesélt podcastünkben a Dézsy Zoltán rendező, a teljes filmet február 6-án este a Duna World csatornán láthatják a nézők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában