Nyíregyháza, Budapest

2024.02.10. 20:00

Szentpáli Roland Balladája a bécsi Operában csendül fel

A Bécsi Filharmonikus Zenekar mutatja be a nyíregyházi származású művész egyik szerzeményét.

Száraz Anita

Szentpáli Roland

Fotó: Raffay Zsofia

Olyan, mintha egy filmrendező megkapná Hollywood legjobb színészeit a filmjéhez – ezt válaszolta Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző arra a kérdésünkre: mit jelent számára, hogy az egyik művét bemutatja a Bécsi Filharmonikus Zenekar, ami a Bécsi Állami Operaház zenekara is egyben. Európa egyik leghíresebb és legkiválóbb zenekaráról van szó, ezért minden művész életében fontos pillanat, amikor egy alkotásukat a műsorukra tűzik – így éli ezt meg Szentpáli Roland is.

Születésnapi köszöntő 

– Néhány nappal ezelőtt küldött üzenetet a zenekar egyik munkatársa, aki azt írta: biztosan tudom, hogy májusban az Opera kamarakoncert-sorozata keretében bemutatják a Ballada című darabomat, és megkérdezte, honnan szerezhetik be a kottát? Nem tudtam róla, így óriási meglepetés volt, mindez pedig hatalmas elismerés – mondta Roland, akitől megtudtuk: a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak is van kamaraprogramja. 

– Mi, zenészek minden évben ajánlunk 40-50 művet, amelyek közül a zenei igazgató évadonként tizenkettőt választ ki, s azokat mutatjuk be a program részeként. Gondolom, Bécsben is hasonlóképpen működik mindez. Maga a Ballada egyébként nem friss, 2002-ben írtam: Gerhard Meinl az édesapja, Anton 80. születésnapjára rendelte tőlem. 

– A Meinl család a németországi Geretsriedben él. Immár nyolc generáció óta hangszerkészítéssel foglalkoznak, s nagyon szoros a kapcsolatunk, olyannyira, hogy a twoba – ez Roland hangszer-innovációja, a szerk. – világszabadalmában és a terjesztésben Gerhard is részt vesz.

Nem könnyű műfaj 

– A Ballada egy alkalmi kompozíció, és mivel szerettem volna az ünnephez és Antonhoz méltó darabot írni, egy viszonylag ritka és nem is könnyű műfajt választottam. A vonósnégyesre és szólóhangszerre írt darab maga a nagybetűs kamarazene: Haydn és Mozart is komponáltak ilyen műveket, sőt, egymásnak ajánlgatták a sajátjaikat. Én a vonósnégyes mellé természetesen a tubát választottam, és nagy sikere volt, amikor annak idején eljátszottuk az ünnepeltnek – mesélte lapunknak Szentpáli Roland, akitől megtudtuk: nem ez lesz az első alkalom, hogy felcsendül a Ballada, hiszen a Sydney Camerata már játszotta, ám az biztos, hogy május 4-én a darab ritkán hallható, kiváló minőségben szólal majd meg. 

– Ezzel nagyon elit körökbe kerültem be – fogalmazott lapunknak a művész, és hozzátette: szívesen elment volna Bécsbe, hogy meghallgassa a művét, de ugyanabban az időben Németországban lesznek koncertjei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában