Jánd, Nagybánya

2024.04.16. 11:00

Jándi Dávid, a majdnem elfeledett festő nyomában

Nagybányán a tragikus sorsú festő emlékére emlékkiállítást szerveztek.

Szon.hu

A jándiak Nagybányára induló csoportja

Forrás: Fotók: Magánarchívum

Fotó: arany

Jándi Dávid 1893. április 3-án született az akkor Bereg megyéhez tartozó Jándon, de a 20. század elején a család Nyíregyházára költözött. Itt fejezte be iskolai tanulmányait, s a napló tanúsága szerint nagyon jól tudott rajzolni. Ez a képessége meghatározó lett életének további időszakában. 1911-ben költözött Nagybányára, ahol a Nagybányai Festőiskola növendéke lett. 

A szakma keveset tud róla 

Neves festőktől tanult (Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János). Egyéni stílusával hamar kitűnt a Nagybányai festőiskola tanoncai sorából. A festőiskola második generációjához tartozott. Művészetének kiteljesedését a 20. századi történelem viharai nem hagyták, ezért illetik őt a „majdnem elfeledett festő” elnevezéssel. 
A szakma nagyon keveset tud róla, pedig sokat festett. Alkotásainak jelentős része magángyűjteményeket gazdagít. Utoljára 1944 februárjában érkezett szeretett városába, Nagybányára. Nem akarta elhinni, amit látott, tapasztalt, ennek ellenére nem hagyta el a Virághegy alatti Nagybányát. Ez lett a veszte. A városban is megindult a zsidó lakosság gettósítása 1944 májusában, s egy Auschwitzba induló vonatból szökése közben lelőtték. Nem tudni, hol van a sírja. Nagybányán a tragikus sorsú festő emlékére emlékkiállítást szerveztek, melynek színtere a Várvédő Galéria volt a Főtér fesztivál keretein belül, két éve. 
Fehér Ildikó történelemtanár lokálpatriótaként kutatja a kis település történelmét és a falu híres szülötteinek életét, munkásságát. 

A rokonok Várvédő Zsolttal, a galéria tulajdonosával

Budapesten találkoztak 

Kutatásai során sikerült megtalálnia Jándi Dávid festőművész rokonait. A rokonok megtisztelő meghívása után Budapesten találkoztak a családdal, Jánd polgármesterével, a Települési Értéktár Bizottság elnökével és önkormányzati képviselőjével együtt. A település polgármesteri hivatalának és a TÉB támogatásával Nagybányára szervezett kirándulással egybekötött megemlékező utat a festő halálának 80. évfordulója alkalmából. 
A rokonokkal együtt meglátogatták a Várvédő Galériát és a Nagybányai Művészeti Múzeumot, ahol Jándi Dávid néhány festménye látható. Sok festménye magángyűjtemények részét alkotja. A nagybányai tárlat, emlékkiállítás során tapasztaltak alapján bíznak abban, hogy egy napon megérkezik egyszer az őt megillető helyre, a magyar képzőművészetbe is. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában