Egyre többen frizbiznek

2019.05.15. 17:46

Bécsben is jól repült a korong

Az Apáczai frizbisei nemzetközi versenyt nyertek, hárman közülük válogatott viadalra készülnek.

Mán László

Fotó: Mán László

A frizbizéssel mint szabadidős tevékenységgel alighanem mindenki találkozott már, az már azonban kevéssé ismert tény, hogy a „korongdobálás” komoly sportág is, amit a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskolában igen magas szinten űznek.

Egyre többen frizbiznek

Bodnár Mihály a sportág ultimate frizbi változatát, annak is a kispályás válfaját (40×20 méteres pálya) tanítja a lelkes növendékeinek. A mérkőzéseket 5-5 ellen játsszák, a cél az, hogy a játékosok úgy juttassák el a korongot a pálya két végén kialakított zónába, hogy a játékszer nem esik le, közben arra is figyelni kell, hogy lépni nem szabad a koronggal, amit tíz másodpercen belül tovább kell passzolni. Az ütközés nem megengedett, viszont a meccseknek nincs játékvezetője.

– A játékosok mondják be, ha tapasztalnak valamilyen szabálytalanságot, ezután a pályán lévők megbeszélik az esetet – avatott be minket a részletekbe Bodnár Mihály testnevelő és edző. – Ez az úgynevezett „spirit of the game”. A játék szellemisége erről szól, hogy ne tördeljük a játékot, hanem a játék öröméért űzzük a sportágat, és tiszteljük az ellenfelet.

– A nagyobbik fiam Budapesten tanult egyetemen, ő itthon megmutatta az öccsének, aki még tanulóként csapatot alakított a Krúdyban – beszélt a kezdetekről Bodnár Mihály. – Nekem lehetőségem volt, hogy az Apáczaiban terjesszem a sportágat. Immáron három csapattal járunk a diákolimpiákra: egy negyedikes koedukált gárdával, egy hatodikos koedukálttal és egy nagyobb lányegyüttessel. A másodikosokat is elkezdtük tanítani előkészítő jelleggel. Ez itt egy kis sikertörténete az iskolának, az előbb említett gyerekek a korosztályukban mindent nyertek eddig.

Az iskola két csapattal megnyerte áprilisban a diák­olimpia elődöntőjét, és egy második helyet is elhozott Gyöngyösről, a május 25-i országos finálén is jó eséllyel indulnak a fiatalok. Az apáczaisok az elődöntő után a bécsi Junior League elnevezésű versenyen az U15-ös korosztályban diadalmaskodtak négy osztrák, három olasz és egy budapesti csapatot megelőzve.

A frizbi a közös nyelv

– A bécsi versenynek nagyon jó a feelingje – mesélte a edző. – A három korcsoportban összejött harminchét csapat egy hatalmas sportcsarnokban együtt aludt, az egészre jellemző a szabadságérzet. Mindegy, ki milyen nyelven beszél, mindenkit összeköt a korong, rendkívül családias a rendezvény, a pályán aztán mindent megteszünk egymás ellen, hogy nyerjünk.

Természetesen az egyéni sikerek sem kerülik el az apáczaisokat. Júniusban az U15-ös válogatott Klagenfurtba utazik a United World Gamesre, a tízfős válogatottból hárman (egy évvel fiatalabbként), Takács Orsolya, Takács Bence és Teremi Bercel a nyíregyházi iskola tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában