Szpari

2019.05.31. 11:32

Doktor Fodor a Spartacus századosa

Megannyi emlékezetes találkozó a három bajnoki szezon során, nyaralás után legénybúcsú.

Gólöröm Fodor-módra a Cegléd elleni meccsen | Fotó: Pusztai Sándor

Fodor Ferenc immáron harmadik szezonban erősítette a Nyíregyháza Spartacus védelmét. A huszonnyolc esztendős játékos a gyirmótiak elleni bajnoki záráson századszor játszott a Szpariban. A szimpatikus, remek sport­ember abban is példát mutat, hogy összeegyeztethető a sport és a tanulás. Tavaly ­nyáron jogi diplomát szerzett, és a foci mellett az egyik nyíregyházi iroda ügyvédbojtárja.

Június vége felé lesz öt esztendeje, hogy az akkori Szpari Csábi József irányításával elkezdte a felkészülését az élvonalbeli bajnokságra. Az új igazolások között volt a pécsi Koller Krisztián és Fodor Ferenc, a debreceni Szécsi Márk, az újpesti Lázár Bence.

Közülük már csak Fodor Ferenc ragadt itt, a most véget ért másodosztályú bajnokság zárómeccsén a Gyirmót ellen századik alkalommal öltötte magára bajnokin a Spartacus piros-kék mezét. Főként, hogy a remek védő egy év, 24 meccs (két góllal) után a Puskás Akadémiához igazolt, a következő szezont Kisvárdán töltötte, és két éve tért vissza Nyíregyházára.

Gólöröm Fodor-módra a Cegléd elleni meccsen | Fotó: Pusztai Sándor

– Különleges érzés volt a Gyirmót elleni meccsen pályára lépni, hiszen amikor anno az NB I.-ben ide kerültem, nem gondoltam volna, hogy száz meccset fogok lejátszani – kezdte a beszélgetést Fodor Ferenc. – Ahhoz képest elég hamar előjött. Ez a meccs előtt jó érzéssel töltött el, végigperegtek előttem a Szparival játszott fontosabb mérkőzések. Emlékeztem arra, amikor megérkeztem az élvonalbeli csapathoz, aztán az újjászerveződésre, majd az elmúlt szezonra, ami egy igazi hullámvasút volt.

Összefogás a bennmaradásért

A szövetségi adatbank szerint Fodor Ferenc a 2006–2007-es szezontól kezdve eddig 316 különböző osztályú bajnokin, kupameccsen és hivatalos edzőmérkőzésen lépett pályára, kezdőként 286 alkalommal. Huszonhárom gólt jegyez, negyvenöt sárga és két piros áll a statisztikában a neve mögött.

– Nagyon sok mérkőzés van, ami valamiért emlékezetes – folytatta a beszélgetést a Szpari egyik csapatkapitánya. – Ami leginkább megmaradt, az az élvonal és a mérkőzéseken túl az a futball-láz, az a hangulat, ami a városban volt. A szezon második felében érezhető volt egy nagy összefogás, amikor a bennmaradásért küzdöttünk, amit sikerült is megvalósítani.

– Az a hangulat még azóta él bennem, és annak az időszaknak a mérkőzései emlékezetesek. Egy-egy meccset kiragadva, a Diósgyőr ellen fejelt gólom az egy különös emlék, vagy a győri meccs, amikor Peki (Pekár László – a szerk.) duplájával és az én gólommal legyőztük az akkor jó helyen álló hazaiakat. Szerencsére rengeteg olyan meccs van, ami jó érzéssel tölt el.

Fodor Ferenc, azaz dr. Fodor Ferenc remek példa arra, hogy a tanulás és a sport nem csak középiskolásként egyeztethető össze. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, amit tavaly szintén júniusban vehetett át.

Nincs mese, tanulni kell

– Ez már csak ezért is szép eredmény, mert ötszáz kilométerre volt az egyetem, és így kellett államvizsgázni. Ráadásul a jogi kar vizsgáin nem nagyon lehet mellébeszélni, tanulni kellett. Minden nehézség ellenére megérte a sok áldozat. Nincs mese, a foci mellett tanulni kell. Szeretnék majd a sporthoz közel maradni, érdekel a sportjog, a gazdasági jog, de sportigazgatóként is el tudnám képzelni magam. De ez még odébb van – így a focista.

Fodor Ferenc diplomája nem porosodik egy fiókban, hiszen az egyik nyíregyházi iroda ügyvédbojtárjaként kóstolgatja a pályafutása utáni civil életet. Ami még odébb van, hiszen jó pár évig még a foci játszhatja a főszerepet. Egyelőre nem kerül a szögre a stoplis.

Ereje teljében van

– Úgy vélem, ideális korban, huszonnyolc évesen erőm teljében vagyok, és közel háromszáz első és második vonalbeli meccs van mögöttem. A Szparinál lejár a szerződésem, és szeretnék maradni. Most egy kis nyaralás jön a barátnőmmel, aztán a testvérem legénybúcsúja is vár rám. Ezek a napok sajnos hamar el fognak szállni, és jön az újabb felkészülés kezdete – így Fodor Ferenc.

Ez szintén júniusban lesz, remélhetőleg a Szparinál.

ML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában