Nem fog kockáztatni

2019.05.15. 16:52

Egyre többet gondol a challenge-re

A debreceni salakmotoros az erős mezőny ellenére nem feltartott kezekkel jön majd Nagyhalászba.

Kovács Roland (elöl) az egyéni bajnokság nyitányán hatodik lett a nagyhalászi oválon

Fotó: Mán László

Kovács Roland, a SpeedWolf Debrecen vaspapucsosa Olaszországban pattan nyeregbe a hétvégén, hogy minél jobban fel tudjon készülni a május 25-én Nagyhalászban 15 órakor kezdődő egyéni Európa-bajnoki challenge-re. Kovács és csapata már pénteken útnak indul, hogy aztán egy jó tízórásra tervezett út után megérkezzen Terenzanóba.

– Emlékeim szerint utoljára tíz évvel ezelőtt versenyeztem azon az oválon, az megmaradt, hogy jó hosszú egyenessel rendelkezik a pálya. Olasz egyéni bajnoki fordulót bonyolítanak majd le, ez remek felkészülés lesz az Eb-challenge-re.

A kis Castagna is ellenfél

– Szombaton és vasárnap is lesz verseny, mindkét nap délelőtt 11 órától gépátvétel, délután egytől edzés, aztán három órától kezdődik a viadal. Ellenfeleim között lesz az a Paco Castagna, akinek az édesapja a magyar szurkolók által is kedvelt Armando Castagna, valamint Nicolás Covatti, aki argentin létére olasz licenccel motorozik.

– Az időjósok esőt mondanak, így indulás előtt még egyszer felvesszük a kapcsolatot a rendezőkkel, hogy mi a helyzet, érdemes-e egyáltalán útra kelni. Nem szeretem, ha fel van ázva a salak, én a Magyarországon jól megszokott kemény oválokon nőttem föl, így jobban örülnék egy száraz versenynek. De amennyiben a csapadék ellenére motorozható a pálya, akkor természetesen én is nyeregbe pattanok, mert az időjárás nem igazán tette lehetővé az edzéseket mostanában.

Nem fog kockáztatni

Kovács nem titkolja, hogy Terenzanóba csak a gyakorlás és a versenykilométerek miatt megy, ennek szellemében saját bevallása szerint sem fog belemenni kockázatos dolgokba, nehogy kútba essen a nagyhalászi szereplés. Ettől az évtől Tihanyi Sándor segíti Kovács felkészülését, az ő mentorálása mellett vasárnap edzett a halászi oválon.

– Ahogy közeledik az időpontja, egyre többet gondolok a challenge-re. Szeretem azt a pályát, nincs benne hosszú egyenes, ezért nem húzódik szét a mezőny, így ha valaki hibázik, lesz lehetőség előzésre. Hatalmas feladat vár rám, nagyon jó versenyzők állnak majd rajthoz. Igazából olyan pilóták érkeznek Nagyhalászba, akik ellen megtiszteltetés lesz számomra a versenyzés. Elég megemlítenem az orosz Grigorij Lagutát vagy éppen a dán Michael Jepsen Jensent, de rajtuk kívül szinte bárki odaérhet az első öt helyre. Bevallom, minden egyes megszerzett pontnak nagyon örülnék.

Mindent kihozni magából

– Nem szeretnék a földtől elrugaszkodott ígéreteket tenni, az a célom, hogy mindent kihozzak magamból és a motorból. Reálisan nézve: a mezőny többsége más szintet képvisel, fel kell kötni a gatyát, ha fel akarom venni velük a versenyt.

Az egyéni Európa-bajnoki challenge-en óriási lesz a tét: a viadal első öt helyezettje automatikusan a négy fordulóból álló kontinensbajnoki fináléba kvalifikálja majd magát.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában